Αλόννησος: Το Πρώτο Ελληνικό Νησί «Χωρίς Πλαστική Σακούλα»
Αλόννησος: Το Πρώτο Ελληνικό Νησί «Χωρίς Πλαστική Σακούλα»
Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες γίνεται;
Γίνεται ή μάλλον αυτό θα γίνει με το πρόγραμμα που υλοποιεί το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa και τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου.
Στόχος του προγράμματος είναι η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς σε ένα νησί με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, καθιστώντας στην πράξη την Αλόννησο το πρώτο νησί «χωρίς πλαστική σακούλα» στην Ελλάδα.
Η υλοποίησή του, μάλιστα, αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αλοννήσου, ενός νησιού που φιλοξενεί τον πιο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus, στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδείξει περαιτέρω την Αλόννησο ως έναν προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.
Έτσι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα διανεμηθούν στα νοικοκυριά του νησιού 2.000 πάνινες τσάντες από 100% βαμβάκι, θα εφαρμοστεί μια ευρεία γκάμα εργαλείων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και θα υλοποιηθούν δράσεις εκπαίδευσης μαθητών, βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, καθώς και εργαστήρια συμμετοχικών διαδικασιών με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.
Πάντως, στο πλαίσιο των πρώτων ενεργειών, το διάστημα από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου διοργανώθηκαν εθελοντικοί καθαρισμοί σε τρεις παραλίες της Περιστέρας (περιοχή όρμου Βασιλικού), καθώς και στην παραλία Πλανήτης της Κυρά Παναγιάς, με τη συμμετοχή εθελοντών και εκπροσώπων των παραπάνω φορέων. Συνολικά συλλέχθηκαν πάνω από 5.500 λίτρα απορριμμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν πλαστικά.
Την επίσημη αρχή σε αυτήν την προσπάθεια θα σηματοδοτήσει η 1η Δεκεμβρίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία οι επιχειρηματίες του νησιού θα ξεκινήσουν τη σταδιακή αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας με στόχο την ολοκληρωτική «εξαφάνισή» της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.