Άλλαξαν Την Ιστορία: 9 Γυναίκες Που Πήγαν Κόντρα Στους Κανόνες Και Τα Πρότυπα Της Εποχής Τους
Άλλαξαν Την Ιστορία: 9 Γυναίκες Που Πήγαν Κόντρα Στους Κανόνες Και Τα Πρότυπα Της Εποχής Τους
Πόσα γνωρίζουμε για τις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και άφησαν τη σφραγίδα τους για πάντα; Γυναίκες γενναίες, έξυπνες, συμπονετικές, με ισχυρή θέληση που δεν φοβήθηκαν να προχωρήσουν μπροστά.
Η παρακάτω συλλογή είναι αφιερωμένη σε μερικές απίστευτες γυναίκες, που χάρη στην ευφυΐα και το πνεύμα τους άλλαξαν τον κόσμο μας. Ποια άλλη γυναίκα θα προσθέτατε στον κατάλογο αυτόν;
Jeanne Baré
Η πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της γης. Μεταμφιέστηκε ως άντρας και επιβιβάστηκε σε πλοίο ως υπηρέτης Γάλλου βοτανολόγου. Χρόνια αργότερα επέστρεψε στο Παρίσι και παρέδωσε 3.000 νέα άγνωστα είδη φυτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, από όπου έλαβε χάρη και σύνταξη εφ’ όρου ζωής από το βασιλιά.
Χάριετ Τάμπμαν
Η γυναίκα «Μωυσής» που αγωνίστηκε για την ελευθερία των Αφροαμερικανών. Σε ηλικία 13 ετών, κακοποίηθηκε σοβαρά από τους εποπτες της επειδή αρνήθηκε να μαστιγώσει έναν δραπέτη σκλάβο. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου ήταν νοσοκόμα και κατάσκοπος, συγγραφέας, συμμετείχε στην εισαγωγή των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενέπνευσε χιλιάδες ανθρώπους να αγωνιστούν για την ελευθερία τους, ανεξαρτήτως από το χρώμα του δέρματος.
Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί
Η πιο εμπνευσμένη γυναίκα της επιστήμης. Η ερευνήτρια έλαβε δύο βραβεία Νόμπελ, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστήμη για τις επόμενες γενιές των γυναικών. Μαζί με τον σύζυγό της ανακάλυψαν τα στοιχεία ράδιο και πολώνιο μελετώντας την ραδιενέργεια και έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Vera Obolenskaya
Ρωσίδα πριγκίπισσα και ηρωίδα του κινήματος της αντίστασης στη Γαλλία, εργάστηκε μοντέλο, και στη συνέχεια ως γραμματέας. Ασχολούταν με δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και οργάνωνε την διαφυγή στο εξωτερικό των Βρετανών αιχμαλώτων πολέμου. Συνελήφθη από τους Ναζί, και τους εξέπληξε με το κουράγιο, την επιμονή και την αφοσίωση προς τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις αρχές του ανθρωπισμού. Ενέπνευσε εκατοντάδες άντρες και γυναίκες για την καταπολέμηση των Ναζί.
Έλινορ Ρούζβελτ
Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Παρά την υψηλή θέση της, Η Έλινορ δημοσίευε άρθρα για να επιστήσει την προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα, βοήθησε ενεργά τον σύζυγό της σε πολιτικά θέματα, επινόησε και δημιούργησε τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αναπτύξει την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αγωνίστηκε για την ισότητα και την ελευθερία των γυναικών.
Γκρέις Χόπερ
Προγραμματίστρια, υπήρξε ηγέτης στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού, από τις «πρωτόγονες» τεχνικές προγραμματισμού στη χρήση και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη προηγμένων μεταγλωττιστών. Έγινε η πρώτη γυναίκα με διδακτορικό στα μαθηματικά, και στα 37 της χρόνια κατατάχθηκε εθελοντικά στο Πολεμικό Ναυτικό, έγραψε το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή Harvard Mark I. Προς τιμήν της έχει ονομαστεί ένα στρατιωτικό μηχάνημα, ένας υπερυπολογιστής, και δίνονται ετησίως υποτροφίες σε νέους προγραμματιστές.
Μπίλυ Τζιν Κινγκ
Κατάφερε να νικήσει έναν άντρα σε έναν αγώνα τένις, γνωστό ως η «Μάχη των Φύλων», για να αποδείξει ότι οι γυναίκες αξίζουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες στον αθλητισμό. Είναι κάτοχος ρεκόρ για νίκες στο Wimbledon, κέρδισε όλα τα τουρνουά στο «Grand Slam». Με πρωτοβουλία της δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ένωση Γυναικείου Τένις. Έκανε μια ανεκτίμητη συμβολή στην ανάπτυξη του αθλητισμού των γυναικών.
Natalia Bekhtereva
Κόρη ενός «εχθρού του λαού», κατέληξε σε ορφανοτροφείο για να επιζήσει τον πόλεμο στη πολιορκημένη Αγία Πετρούπολη. Αφιέρωσε τη ζωή της στην ιατρική και τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ιδρύτρια του Ινστιτούτου Ανθρώπινου Εγκεφάλου, ανέπτυξε εκατοντάδες μεθόδους για τη θεραπεία του νευρικού συστήματος. Η Bekhtereva πίστευε στις υπερφυσικές δυνάμεις του εγκεφάλου μας, που ακόμη δεν μπορεί να εξηγήσει η επιστήμη.
Μαλάλα Γιουσαφζάι
Σε ηλικία 11 ετών, διαχειριζόταν ένα blog, στο οποίο εξιστορούσε τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, και έγραφε απόψεις σχετικά με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης για τα κορίτσια. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι, αλλά επέζησε και συνέχισε να αγωνίζεται για τα δικαίωματα στην εκπαίδευση των παιδιών της Ανατολής, και στο Λίβανο άνοιξε ένα σχολείο για κορίτσια πρόσφυγες από τη Συρία. Η Μαλάλα στα 19 της χρόνια είναι η νεότερη νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και θεωρείται σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματά και την ελευθερία εκατομμυρίων κοριτσιών.
Credit: Adme