«Ηλεκτροπληξία» στους λογαριασμούςρεύματος: Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι τα τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής που θα ισχύσουν στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Αύγουστο την στιγμή που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου διαμορφώνονται για σήμερα Δευτέρα στα 466,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 43% σε σχέση με την χθεσινή ημέρα «σπάζοντας» κάθε αρνητικό (για τους πολίτες) ρεκόρ. Από την άλλη «βρέχει» λεφτά από σήμερα 25/7 καθώς πληρωμές έχουμε από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) και τον ΟΠΕΚΑ, έως την Παρασκευή 29 Ιουλίου.
Διαφ.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως η τελική τιμή ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι κάτω από τα 20 λεπτά του ευρώ κάτι που θεωρείται πρακτικά αδύνατο. Mετά τις σημερινές ανακοινώσεις, τα τιμολόγια αναμένονται να είναι αρκετά υψηλότερα – στην περιοχή των 50 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
if (width < 1024+1) //Εμφάνιση μέχρι
{
}
VIRAL ΕΙΔΗΣΗ
Τούρλα η κοιλιά: Η πρώτη ολόσωμη φωτογραφία της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της!
Η σημερινή μέση τιμή αποτελεί νέο ρεκόρ (το προηγούμενο σημειώθηκε την Παρασκευή με 426,92 ευρώ) ενώ είναι ενδεικτικό ότι η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 686,25 ευρώ.
Αιτία της ανόδου είναι ότι η υψηλή ζήτηση (404 γιγαβατώρες συνολικά με προβλεπόμενη αιχμή κοντά στα 10.000 μεγαβάτ το μεσημέρι) καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (43,1 %) ενώ οι ανανεώσιμες πηγές περιορίζονται στο 21,2 %, τα υδροηλεκτρικά στο 9,5 % και ο λιγνίτης στο 13 %.
Σημειώνεται ότι οι υψηλές τιμές του Χρηματιστηρίου δεν μετακυλίονται στον καταναλωτή καθώς από την 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή πλαφόν στην τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Η διαφορά της τιμής που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο από το πλαφόν που έχει θεσπίσει η Πολιτεία μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος.
Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι καιρικές συνθήκες (άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες) ανεβάζουν τη ζήτηση και μειώνουν την παραγωγή των αιολικών πάρκων.