Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται πως τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πλέον ως αφετηρία της την κοινωνική κόπωση. Η Ελλάδα ενημερώνει πλέον μόνο σε εβδομαδιαία βάση για τα κρούσματα και άλλες χώρες όμως κινούνται πιο «αποστασιοποιημένα» σε σχέση με την ενημέρωση της πανδημίας.
Αποκλειστικό: Ξεπέρασε τη Μυριέλλα Κουρεντή ο Γιώργος Κατσαούνης - Νέα κοπέλα στη ζωή του μετά το Survivor 5
Δεν είναι όμως μόνο η ενημέρωση, καθώς πιο χαλαρά μέτρα φαίνεται να έχουν ληφθεί ήδη από κάποια κράτη, ακόμα και για τους νοσούντες από Covid-19.
Η Αυστρία προχωρά σε ένα τολμηρό βήμα αφού σταματά την καραντίνα για διαγνωσμένους θετικούς στην Covid-19, που δεν έχουν συμπτώματα.
Η αλπική χώρα καταργεί την υποχρεωτική καραντίνα για άτομα που έχουν βρεθεί θετικά αλλά δεν αισθάνονται άρρωστα, δηλαδή δεν έχουν συμπτώματα, όπως μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA. Οι νέοι κανονισμοί θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά.
Ωστόσο, τα μολυσμένα άτομα εξακολουθούν να πρέπει να φορούν μάσκες εάν φεύγουν από τα σπίτια τους, εκτός εάν είναι έξω ή μπορούν να κρατήσουν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από τους άλλους. Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε χώρους που εξυπηρετούν ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Γιοχάνες Ράουτς δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο κορωνοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί και να μολύνει προκαλώντας το ένα επιδημικό κύμα πίσω από το άλλο. Οι παραλλαγές του έχουν ως συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων και την έξαρση ανά περιόδους που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, το ίδιο και στην Ελλάδα. Επιστήμονες και υγειονομικές αρχές βρίσκονται μπροστά από δύσκολες αποφάσεις καθώς όπως λένε δεν μπορούμε να ζήσουμε στο επίπεδο συναγερμού που υπάρχει τα τελευταία 2,5 χρόνια για πολλά χρόνια ακόμη. Ετσι και με δεδομένο ότι προς το παρόν οι παραλλαγές της Ομικρον προκαλούν ηπιότερη νόσηση σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, ενώ ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος και με αναμνηστικές δόσεις αναζητώνται τρόποι για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ψυχολογικό “κόστος” που είχε η πανδημία.
Σύμφωνα με τους Ελληνες ειδικούς, ακόμη η πανδημία δε βρίσκεται στη φάση της ενδημικότητας. Αυτό θα συμβεί όταν ξεκινήσει να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις σε συγκεκριμένο χρόνο όπως κάνει η γρίπη. Ωστόσο σημειώνουν ότι η φάση των ηπιότερων λοιμώξεων είναι γεγονός και εκλαμβάνεται ως θετικό. Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, τα βασικά “όπλα” από εδώ και στο εξής είναι η χρήση της μάσκας, η υγιεινή των χεριών, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως πριν από επαφή με ευάλωτα άτομα, καθώς και οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίου σε ηλικιωμένους και ευπαθείς.