Ελληνοτουρκικά: Ένα 24ωρα πριν την έξοδο του τέταρτου πλωτού τουρκικού γεωτρύπανου ονόματι «Αμπντουλχαμίντ Χαν», ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ με ένα νέο προκλητικό του παραλήρημα, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ελλάδα όμως η Αθήνα αν και δεν απαντά στη νέα πρόκληση, διαμηνύει ότι δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Διαφ.
«Ό,τι και να κάνει το κακομαθημένο παιδί της Δύσης, η Ελλάδα, ό,τι και να πει κανείς, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Τουρκικό Ναυτικό θα δείξει και θα συνεχίσει να δείχνει πόσο δίκιο έχουμε στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας, προστατεύοντας αυτά τα γεωτρύπανα», σημείωσε ο Τσελίκ αναφερόμενος στην Ελλάδα.
if (width < 1024+1) //Εμφάνιση μέχρι
{
}
VIRAL ΕΙΔΗΣΗ
Καιρός για... πάθος από την Άση Μπήλιου: Ευκαιρίες στα ερωτικά μες στο Δεκαπενταύγουστο για Τοξότες, Υδροχόους και άλλα 2 ζώδια
Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν όλες τις τουρκικές κινήσεις στο πεδίο, ενώ υπάρχει σχέδιο για την άμεση αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα κατά την έναρξη του Συνεδρίου Διπλωματίας, παραδίδοντας «μαθήματα ειρήνης».
Πού θα κινηθεί το γεωτρύπανο - Τα σενάρια
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη στο OPEN, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να εκδοθεί και η τουρκική NAVTEX η οποία θα καθορίζει την περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείει ότι όταν οι Τούρκοι μιλούν για Μεσόγειο, μπορεί να εννοούν και περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Κρασσάς σχολίασε ότι: «σύμφωνα με τους Τούρκους αλλά και κάποιους Έλληνες, το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο δεν ανήκει στο Αιγαίο». «Εμείς διακηρύσσουμε ότι το Καστελόριζο έχει και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, γεωγραφικά είναι εκτός της γραμμής που ορίζει το Αιγαίο Πέλαγος και οι Τούρκοι κατ΄ επανάληψη δηλώνουν ότι για εμάς δεν υφίσταται Καστελόριζο», ξεκαθάρισε.
«Όταν λένε Μεσόγειο, για τους Τούρκους εύκολη περιοχή σε εισαγωγικά είναι η περιοχή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της Κύπρου, δηλαδή της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Βύρων Ματαράγκας.
Σύμφωνα με το OPEN, οι γεωτρήσεις μεταξύ των τουρκικών ακτών και των Κατεχομένων είναι το καλό σενάριο. Όμως στο τραπέζι υπάρχουν κι άλλα σενάρια, όπως το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ ή να ακολουθήσει την πορεία του Οruc Reis μεταξύ Ροδου-Καστελόριζου ή στην περιοχή του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης.