Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα βρεθούν 21 κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι πρόσωπα τα οποία το 2018 κατείχαν καίριες θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Αττικής, όπως και πρώην στελέχη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ. οι οποίοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες σε βαθμό πλημμελήματος.
if (width < 1024+1) //Εμφάνιση μέχρι
{
}
VIRAL ΕΙΔΗΣΗ
«Καμπάνα» από Λίτσα Πατέρα: «Μαύρα σύννεφα» για Λέοντες, Σκορπιούς και...
Το πάνελ των κατηγορουμένων συμπληρώνει ένας ιδιώτης, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια και πρόκειται για τον άνθρωπο από τον οποίο ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης, πολύ κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι.
Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των μαρτύρων, συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο. Εξάλλου, αναμένεται να κατακλίσουν το δικαστήριο κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα το καλοκαίρι του 2018.
Συγκεκριμένα ο σύζυγος της, Γρηγόρης και ο 11χρονοςγιος της Ανδρέας, που κάηκαν δίπλα στο αυτοκίνητό τους, όπως και η 13χρονηκόρη της Εβίτα, που έπεσε στο γκρεμό για να σωθεί, ήταν ανάμεσα στους 102 ανθρώπους, που βρήκαν τραγικό θάνατο.
Η Βαρβάρα Φύτρου ήταν στη δουλειά της, όταν έμαθε για την πυρκαγιά. Ήξερε ότι ο άντρας της και τα δυο παιδιά της, η Εβίτα και ο Αντρέας της, ήταν στο εξοχικό τους σπίτι στο Μάτι. Εκείνη την ημέρα είχαν προγραμματίσει να γιορτάσουν τα γενέθλια της κόρης της, που ήταν λίγες ημέρες νωρίτερα.
Μάτι: Η συγκλονιστική κατάθεση της Βαρβάρας Φύτρου
Η γυναίκα περιέγραψε τις στιγμές που έζησε στην προσπάθειά της να εντοπίσει την οικογένειά της. Όλα γύρω της ήταν καμένα. Συγκλονίζει η περιγραφή της όπως καταγράφηκε από το star.gr.
Μεταξύ άλλων η ίδια ανέφερε: «Συνέχισα να πηγαίνω προς το σπίτι όταν λίγο πριν από την Αγία Μαρίνα, συνάντησα δύο αστυνομικούς και δε με άφησαν να περάσω. Κατέβηκα και τους είπα ότι ψάχνω τα παιδιά μου και τον άντρα μου, ότι καίγεται το σπίτι μου να με αφήσουν να περάσω, αλλιώς θα περάσω από πάνω τους. Παντού υπήρχε σκοτάδι και μαυρίλα, όλα καμένα.
Η αποκάλυψη του Ιωάννη. Ήξερα ότι ο Γρηγόρης ήταν μαχητής και θα έκανε τα πάντα για να σώσει τα παιδιά. Πήγα στο Κόκκινο Λιμανάκι. Φώναζα τα ονόματά τους. Πατούσα σε αποκαΐδια γύρω μου. Ήταν καμένα αυτοκίνητα και σε κάποια ήταν μέσα καμένοι άνθρωποι. Το καουτσούκ από τις σαγιονάρες που φορούσα είχε καεί. Δεν ήξερα που πατούσα. Παντού μύριζε καμένη σάρκα.
Πήγα στο Λιμεναρχείο, κοίταξα τις λίστες με τους διασωθέντες, δεν ήταν πουθενά. Μπήκα στο γραφείο του Διευθυντή του Λιμενικού, έδωσα και τα τρία ονόματα. Μετά από λίγο, με δυσκολία μία αξιωματικός του Λιμενικού μου είπε ότι έχουν ενημέρωση για ένα κοριτσάκι. Ζήτησα να μου δείξουν φωτογραφία και πράγματι αναγνώρισα την Εβίτα μου.
Πάγωσα. Ήξερα ότι το νήμα της ζωής του παιδιού μου είχε κοπεί. Συνέχισα να ελπίζω για τον Ανδρέα και τον Γρηγόρη μου. Μετά πήγα στο οικόπεδο που βρέθηκαν νεκροί 26 άνθρωποι. Μου είπαν ότι θα τους πάνε στο Σχιστό και στο Γουδί. Πήγα στο Σχιστό και περίμενα να έρθουν οι σάκοι με τους νεκρούς. Ήθελα να βεβαιωθώ με τα ίδια μου τα μάτια ότι οι άνθρωποί μου είναι ανάμεσά τους».
«Για τον λόγο αυτό επέμενα να μπω και να ανοίξω μόνη μου τους σάκους για να δω και να ξέρω τι μου γίνεται. Όταν είδα τον Γρηγόρη ήταν τελείως καμένος. Έδωσα dna και μετά από 2 – 3 ημέρες ταυτοποιήθηκε με την Εβίτα και τον άντρα μου. Δυστυχώς, με το δικό μου dna ταυτοποιήθηκε και το δεύτερο παιδί μου, ο Αντρέας, ο οποίος ήταν πολύ λιγότερο καμένος από τον Γρηγόρη και ήταν με ανοιχτά τα μάτια».
«Η Εβίτα στην προσπάθειά της να σωθεί από τη φωτιά που την κυνηγούσε, έτρεξε προς τη θάλασσα και έπεσε στον γκρεμό από ύψος 20- 30 μέτρα. Η Εβίτα δεν κάηκε. Χτύπησε σε διάφορα σημεία του σώματός της, ωστόσο ήταν ακόμα ζωντανή. Έμεινε ζωντανή αρκετή ώρα. Είμαι βέβαιη, αν είχαν κινητοποιηθεί ως όφειλαν άμεσα οι φορείς και κυρίως η πυροσβεστική το παιδάκι μου θα το είχαν εντοπίσει. Ωστόσο η Πυροσβεστική και οι άλλοι φορείς ήταν απόντες» τόνισε η κ.Φύτρου.
«Είμαι σίγουρη ότι αν η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει έγκαιρα το Λιμενικό και το ΓΕΕΘΑ (που κινητοποιήθηκαν τελικά με δική τους πρωτοβουλία) τότε θα είχαν βρει την Εβίτα. Αυτό για μένα δεν είναι αμέλεια είναι εγκληματική αδιαφορία» κατέληξε.