Υπόθεση υποκλοπών: «Παρακολουθούσαν το τηλέφωνο Μητσοτάκη το 2018» – Όλα όσα είπε στην κατάθεσή του ο Τάσος Τέλλογλου (Video) – Πολιτική

August 12, 2022

Υπόθεση υποκλοπών: Σε ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο 2017-2018 δεν ήταν ασφαλή αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.

Διαφ.

«Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος, σημειώνοντας παράλληλα ότι λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου το 2021 δεν υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικού εντοπισμού επισυνδέσεων.

if (width < 1024+1) //Εμφάνιση μέχρι { }

Θάνος Κωνσταντάκης: Αυτός είναι ο σύζυγος της Ρένιας Λουιζίδου - Με τι ασχολείται (photos)

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Θάνος Κωνσταντάκης: Αυτός είναι ο σύζυγος της Ρένιας Λουιζίδου - Με τι ασχολείται (photos)


Ο δημοσιογράφος κλήθηκε από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό στο πλαίσιο της έρευνας την οποία διενεργεί προσωπικά ο κ. Ντογιάκος για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Αιτία ήταν η πρόσφατη ανάρτηση του Τ. Τέλλογλου, στην οποία μεταξύ άλλων έκανε αναφορά σε έναν ιδιώτη, ο οποίος παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ο ιδιώτης που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να «ακούει» τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με την σύζυγο ή την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες», είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της κατάθεσης που διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της ανάρτησής του. Φέρεται να μην έδωσε νέα στοιχεία αναφορικά με το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ούτε να κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά να προέβη σε αόριστες εκτιμήσεις και σε στοιχεία της υπόθεσης που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

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

ΝΔ: Να δώσει στοιχεία στον εισαγγελέα ο κ. Τέλλογλου

Να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα κάλεσε τον δημοσιογράφο η Νέα Δημοκρατία, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπαίνει σε λογικές συμψηφισμού: «Ο κ. Τέλλογλου επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών.

Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού.

Η κυβέρνηση όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει αποφασιστικά και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και την προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».

Ο Τάσος Τέλλογλου ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην είσοδο του Αρείου Πάγου εάν παρακολουθήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρελθόν από κακόβουλο λογισμικό απάντησε ότι δεν έχει κάνει τέτοια καταγγελία και υποστήριξε ότι από το 2013 οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να αγοράσουν λογισμικά παρακολουθήσεων.

«Είπα ότι υπήρχαν ενδείξεις εκείνη την εποχή ότι τα τηλέφωνά του δεν ήταν ασφαλή, όπως ενδείξεις υπήρχαν από το ΚΚΕ, έχουν γίνει καταγγελίες και από το ΚΚΕ το 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015.

Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα», απάντησε ο δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας:

«Οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη.

Γι’ αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021. Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος».

Ο δημοσιογράφος υποστήριξε ότι πριν από το λογισμικό PREDATOR είχαν υπάρξει βολιδοσκοπήσεις για την απόκτηση του συστήματος παρακολούθησης PEGASUS, τόνισε όμως ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει εάν τελικά η ΕΥΠ απέκτησε το λογισμικό ή εάν αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον άλλον που το διαθέτει.


Πηγή