Διακοπή ρεύματος σήμερα 12/8 σε περιοχές της Αττικής – Αναλυτικά οι ώρες (photo)

August 12, 2022

Για μερικές ώρες χωρίς ρεύμα θα μείνουν σήμερα αρκετές περιοχές της Αττικής, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει σε προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος. Ενώ, με εμβόλιμη πληρωμή απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων και χωρίς να απαιτείται να κάνουν εκ νέου αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα καταβληθούν τα ποσά για το Power Pass Ιουνίου

Διαφ.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν σήμερα 12 Αυγούστου είναι οι εξής:

if (width < 1024+1) //Εμφάνιση μέχρι { }

Θάνος Κωνσταντάκης: Αυτός είναι ο σύζυγος της Ρένιας Λουιζίδου - Με τι ασχολείται (photos)

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Θάνος Κωνσταντάκης: Αυτός είναι ο σύζυγος της Ρένιας Λουιζίδου - Με τι ασχολείται (photos)


  • Ασπρόπυργος
  • Παλαιό Φάληρο
  • Ηλιούπολη
  • Αγ. Δημήτριος

Διακοπή ρεύματος στην Αττική

Fuel Pass 3, επιταγή ακρίβειας, αύξηση στο επίδομα θέρμανσης: Τα 3 μέτρα που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Η σύνταξη του νέου σχεδίου για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια έχει μπει στην τελική ευθεία με την κυβέρνηση να έχει έτοιμο τον σκελετό πάνω στον οποίο θα στηρίξει την ελληνική οικονομία, έναντι στον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται να έχουμε με αφορμή κυρίως την ενεργειακή κρίση.

Δείτε επίσης: Επίδομα έως 230 ευρώ - Ποιους αφορά

Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τρία σημαντικά μέτρα στήριξης από τη ΔΕΘ (10-18 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες που τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια που αποτελεί τη νο1 κοινωνική μάστιγα.

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

Δίνοντας πάντα προσοχή στο πρωτογενές έλλειμμα, που θα παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με βάση τον οποίο θα ενισχυθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έκρηξη.

Εξάλλου, η καλή εικόνα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων λόγω και των υψηλών πτήσεων που σημειώνουν οι τουριστικές εισπράξεις χτίζουν το δημοσιονομικό χώρο για το νέο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο θα ξεδιπλώσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με βάση τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τα νέα μέτρα θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν το 2022 και το 2023, ενώ είναι δεν αποκλείεται να υπάρξει και προαναγγελία φορολογικών ελαφρύνσεων και για μετά το 2023.

Η πρώτη «γεύση» των μέτρων στήριξης

Μια πρόγευση των μέτρων στήριξης που σχεδιάζονται με επίκεντρο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι, σχεδόν 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αύξηση στο εισόδημά τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, τόσο από το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στα πρόσθετα μέτρα του 2022 που θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ εξετάζεται να είναι τα εξής:

  1. Επιταγή ακρίβειας. Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα των 200-230 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αφού εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε μεγαλύτερη περίμετρο νοικοκυριών από όσα έλαβαν την πρώτη επιταγή ακρίβειας το περασμένο Πάσχα. Στόχος είναι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το «τσουνάμι» ακρίβειας. Το εύρος των δικαιούχων θα αποφασιστεί έως το τέλος του μήνα μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του συνολικού πακέτου των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
  2. Αύξηση του Επιδόματος Θέρμανσης και του αριθμού των δικαιούχων.
  3. Δεδομένη θεωρείται και η χορήγηση του Fuel Pass 3, εφόσον οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Αλλωστε η ακρίβεια που έρχεται από τον χειμώνα χρειάζεται ανάχωμα και η επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται σε αυτή τη στρατηγική.

Άλλωστε, με την πολιτική ατζέντα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση επιθυμεί να χαμηλώσει τους τόνους και την τοξικότητα, εστιάζοντας σε ένα κρίσιμο θέμα για την κοινωνία, όπως είναι το νέο πακέτο στήριξης με σύμμαχο τον πλεονάζοντα δημοσιονομικό «χώρο» που δημιουργείται από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα.

Ετσι, αφού «κλείδωσε» το Fuel pass 3, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η νέα επιταγή ακρίβειας, μαζί με τις όποιες νέες φοροελαφρύνσεις έρχονται να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι' αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο «ζυγίζει» τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ.

Τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος

undefined

Μάλιστα, στο επίπεδο των φοροελεαφρύνσεων, προπομπό φαίνεται ότι θα αποτελέσει η παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που μπήκε επί εποχής Μνημονίων. Έτσι μετά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξετάζεται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.

Εξαιτίας του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ποσά έως και 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες. Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
  • 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
  • 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Επόμενο στόχος η κατάργηση των τεκμηρίων

Ενα άλλο σημείο πάνω στο οποίο εργάζεται το οικονομικό επιτελείο εν όψει της ΔΕΘ, είναι και η αντικατάσταση των τεκμηρίων διαβίωσης από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν δεχθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: να μειωθούν κατά 50% τη μία χρονιά και να καταργηθούν την επόμενη. Τα τεκμήρια διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες κ.λπ.) καθώς και το ελάχιστο κόστος ετήσιας διαβίωσής του, αποτελούν μια μεγάλη αδικία για πολλούς φορολογουμένους, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την τεκμαρτή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως την υπολογίζει η εφορία, με αποτέλεσμα να φορολογούνται υπέρμετρα.

Ειδικά με την Επιταγή ακρίβειας, στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν με το ποσό των 200 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Τα 200 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς των τριών πρώτων (παρακάτω) κατηγοριών, ενώ οι τελευταίες δύο πληρώθηκαν μία επιπλέον δόση. Το συγκεκριμένο «δώρο» της κυβέρνησης είχαν λάβει οι εξής πέντε κατηγορίες:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

Οι ενεργειακές επιδοτήσεις

Στο υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αβεβαιότητες εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της πολύ καλής εικόνας που καταγράφεται στο μέτωπο του τουρισμού, στην φορολογική συνέπεια που δείχνουν πολίτες και επιχειρήσεις στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την ακρίβεια αλλά και την πορεία των επενδύσεων που εξελίσσεται ικανοποιητικά. Σε κάθε περίπτωση οι ενεργειακές επιδοτήσεις θα είναι αυτές που θα κρίνουν ποια από τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα προστεθούν στο «καλάθι» της ΔΕΘ.

Οπως και να'χει στις αρχές Σεπτεμβρίου το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως με τις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την ταχύτητα της οικονομίας στο β’ τρίμηνο μετά το 7,1% της ανάκαμψης που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο. Εάν διατηρηθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης άνω του 5% και το β' τρίμηνο τότε θα αναθεωρηθεί ο στόχος για υψηλότερη ανάπτυξη το 2022 που για την ώρα παραμένει στο 3,1%.


Πηγή