Στην Ελλάδα πολλές φορές αναπολούμε τη δραχμή, αλλά πολλές φορές ξεχνάμε το τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στην οικονομία μας, αν τη διαλέγαμε αντί του ευρώ, όπως το πώς θα ήταν σήμερα η ισοτιμία.
Διαφ.
Το ερώτημα αυτό τίθεται λόγω προφανώς της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές με κυριότερο χαρακτηριστικό τις βίαιες διολισθήσεις των εθνικών νομισμάτων.
if (width < 1024+1) //Εμφάνιση μέχρι
{
}
VIRAL ΕΙΔΗΣΗ
«Θα φύγω κι εγώ σε λίγο...» - Σπαράζει καρδιές η Χρυσούλα Διαβάτη
Είναι ενδεικτικό ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει το 35% με 38% της αξίας της, το pesos της Αργεντινής το 33%, το ρωσικό ρούβλι 14%.
Η Τουρκία είναι η κορυφή του παγόβουνου, αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών έχουν δεχθεί ισχυρές απώλειες έναντι ου δολαρίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι και η ρουπία των Ινδιών έχει διολισθήσει υποχρεώνοντας τον κεντρικό τραπεζίτη των Ινδιών να προειδοποιήσει πριν εβδομάδες ότι η μετατόπιση του διεθνούς κεφαλαίου από τις αναδυόμενες αγορές ξανά στο δολάριο προκαλεί domino effect στα εθνικά νομίσματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην αμερικανός πρόεδρος έχοντας ανακατέψει την τράπουλα στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα κατάφερε να στρέψει ξανά το διεθνές κεφάλαιο στο δολάριο ενώ η αμερικανική οικονομία σε τριμηνιαία βάση μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη στο ΑΕΠ 5%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ακραίας αστάθειας, όπου θα εθνικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών καταρρέουν τι θα συνέβαινε εάν σήμερα η Ελλάδα είχε δραχμή και όχι ευρώ;
1)Το κραχ που συντελείται στα εθνικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών emerging markets θα έπληττε πολύ περισσότερο την Ελλάδα.
Γιατί η Ελλάδα θα είχε υποστεί ένα κραχ από την έξοδο της από το ευρώ και ταυτόχρονα θα συνέχιζε να διαθέτει μη βιώσιμο χρέος.
Σε μια τέτοια περίπτωση η δραχμή θα έχανε έως το 50% της αξίας της οπότε οι αγορές βίαια θα υποτιμούσαν το εθνικό νόμισμα την δραχμή.
Εάν υποθέσουμε ότι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ και η επιστροφή στην δραχμή πραγματοποιείτο με σχέση 1 ευρώ προς 10 νέες δραχμές καθίσταται κατανοητό ότι από την βίαιη διολίσθηση της νέας δραχμής η αξία του εθνικού νομίσματος θα κατέρρεε.
2)Η ΤτΕ θα είχε συναλλαγματικά διαθέσιμα ώστε να αντιμετωπίσει τις ακραίες υποτιμητικές – κερδοσκοπικές κινήσεις των επενδυτών.
Εάν δει κανείς πως συμπεριφέρεται η τουρκική λίρα σχεδόν το 50% είναι υποτιμητική κερδοσκοπία.
Η ΤτΕ ας υποθέσουμε ότι διέθετε 20 δισεκ. συναλλαγματικά διαθέσιμα.
Για να αποκρούσει τις επιθέσεις στο νόμισμα η ΤτΕ θα δαπανούσε μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών της διαθεσίμων για να αγοράζει δραχμές οι οποίες οι ξένοι κερδοσκόποι θα πουλούσαν μαζικά και επιθετικά.
3)Η ΤτΕ έχοντας εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα και με μόλις 5,1 δισεκ. σε χρυσό – επίπεδα μικρά σε σχέση με την κλίμακα της κρίσης – θα υποχρεωνόταν να αυξήσει τα επιτόκια της νέας δραχμής.
Εάν η Τουρκία έχει επιτόκια παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας 17,75% και αποδόσεις π.χ. στα 3ετή ομόλογα 23,85% η Ελλάδα σήμερα θα είχε επιτόκια παρέμβασης σχεδόν 20% και αποδόσεις στα ομόλογα πάνω από 20%.
4)Η κερδοσκοπική μανία μπορεί να αντιμετωπιστεί στις αγορές συναλλάγματος μόνο με δύο τρόπους.
Α)Συναλλαγματικά διαθέσιμα τα οποία γρήγορα εξαντλούνται και όταν οι αγορές διαγνώσουν ότι τα λεφτά τελείωσαν τότε…ξεκινάει το πάρτι της καταστροφής.
Β)Να αυξήσει δραματικά τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα ώστε να κάνει ασύμφορη την αγορά δραχμών και έτσι να μειωθεί η κερδοσκοπική – υποτιμητική μανία των επενδυτών.
Εάν όμως η Ελλάδα έφθανε να αντιμετωπίζει μια από αυτές τις δύο προκλήσεις τότε θα είχε συμβεί το μοιραίο. Οι αγορές θα έκλειναν τις πόρτες στην Ελλάδα και η Ελλάδα με την δραχμή θα οδηγείται εξαναγκαστικά ξανά στο ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ είναι λύση για την Τουρκία αλλά όχι για το γόητρο του Erdogan ο οποίος υποτίμησε τις αγορές και ειδικά των δύναμη των αμερικανών.
5)Εφόσον η νέα δραχμή είχε εγκλωβιστεί σε ένα ακραίο καθοδικό σπιράλ υποτιμητικής κερδοσκοπίας η κυβέρνηση θα υποχρεωνόταν σε μέτρα θεραπείας σοκ.
Ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν και η αγορά προϊόντων θα καθίστατο πολύ ακριβή διαδικασία. Το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων βίαια θα αναπροσαρμοζόταν χαμηλότερα.
6)Η Ελλάδα θα διέθετε χρέος σε ξένο νόμισμα.
Το χρέος αυτό αναλογικά θα εκτινασσόταν και το ελληνικό χρέος πέραν από μη βιώσιμο θα γινόταν πολύ γρήγορα και μη εξυπηρετήσιμο.
Να σημειωθεί ότι τα ομόλογα που εκδίδει η Ελλάδα είναι αγγλικού δικαίου οπότε ότι και να γίνει θα πληρωθούν κάτω από οποιαδήποτε σενάριο….ακόμη και χρεοκοπίας της χώρας.
7)Η διολίσθηση της δραχμής, σίγουρα θα εξελισσόταν σε υποτίμηση δηλαδή η κυβέρνηση και η ΤτΕ θα υποχρεωνόντουσαν να υποτιμήσουν το νόμισμα ώστε να απαλύνουν τον πόνο στην κοινωνία.
Βέβαια υπηρεσίες στην Ελλάδα όπως ο τουρισμός θα ήταν πολύ πιο φθηνός – ελκυστικός για τους ξένους τουρίστες αλλά από μόνη της αυτή η παράμετρος δεν φθάνει. Τα αρνητικά θα ήταν πολλαπλάσια από τα ελάχιστα θετικά.
8)Το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα κατέρρεε και ταυτόχρονα ξένοι προμηθευτές και άλλοι ξένοι επενδυτές που συναλλάσσονται με την Ελλάδα θα διέκοπταν προσωρινά τους εμπορικούς δεσμούς μέχρι να επανέλθει η ηρεμία.
9)Οι ελληνικές τράπεζες έχοντας δραχμές να διαχειριστούν ένα νόμισμα που θα έχανε κάθε μέρα την αξία του θα ζητούσαν από την ΤτΕ να επιβάλλει capital controls ώστε να αποτραπεί το bank run δηλαδή η μαζική εκροή καταθέσεων.
10)Εάν η Ελλάδα είχε δραχμή…οι έλληνες θα ζητούσαν απεγνωσμένα το ευρώ. Η Ελλάδα ούσα αναδυόμενη αγορά διασώζεται υπό μία έννοια επειδή διαθέτει ισχυρό εθνικό νόμισμα το ευρώ. Το ευρώ απαλύνει τον πόλο της ελληνικής οικονομίας. Εάν η Ελλάδα είχε δραχμή θα ήταν σαν ένα θανατηφόρο δηλητήριο να χτυπάει την καρδιά της εθνικής οικονομίας.
Υποσημείωση
Δυστυχώς αλλά η δραχμή σήμερα με τόσο αδύναμη οικονομία θα ήταν οιικονομική αυτοκτονία!