Πέθανε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Στυλιανού

August 19, 2022

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Μιχάλης Στυλιανού. Τον θάνατό του ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας ότι «υπήρξε μαχητικός, ακριβοδίκαιος και πιστός στους φίλους και τις απόψεις του».

Διαφ.

Δείτε επίσης: Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Παρνασσάς

if (width < 1024+1) //Εμφάνιση μέχρι { }

«Χρυσάφι» για το Survivor All Star: Αυτά είναι τα «δυνατά» ονόματα! Τα συμβόλαια δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 20.000 τον μήνα

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

«Χρυσάφι» για το Survivor All Star: Αυτά είναι τα «δυνατά» ονόματα! Τα συμβόλαια δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 20.000 τον μήνα


Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Στυλιανού πέθανε σε ηλικία 94 ετών, όπως έκανε γνωστό η ΕΣΗΕΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Τη δημοσιογραφική του διαδρομή ξεκίνησε το 1952, όταν άρχισε να εργάζεται στο Λονδίνο ως ανταποκριτής της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Το 1955, παράλληλα με την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στην οποία εργάστηκε έως το 1967, προσελήφθη στην ελληνική υπηρεσία του BBC.

Θάνατος Σταύρου Ψυχάρη: Αβάσταχτος θρήνος στην κηδεία του δημοσιογράφο και εκδότη - Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» (photos)

Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών γίνεται σήμερα (4/8) η κηδεία του εκδότη και συγγραφέα, Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (2/8) στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη.

Ο γιος του Ανδρέας Ψυχάρης ανάρτησε στο twitter ένα μήνυμα, όπου τονίζει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για τα πολύ θερμά και συγκινητικά μηνύματα που μου στείλατε για την απώλεια του πατέρα μου. Να είστε καλά».

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibWFpbl9iYW5uZXIiPgoJCQk8ZGl2IGlkPSJFTkdBR0VZQV9XSURHRVRfMTYzMDEwIj48L2Rpdj4NCjxzY3JpcHQgZGF0YS1jZmFzeW5jPSJmYWxzZSI+DQooZnVuY3Rpb24oRSxuLEcsQSxnLFksYSl7RVsnRW5nYWdleWFPYmplY3QnXT1nO0VbZ109RVtnXXx8ZnVuY3Rpb24oKXsgKEVbZ10ucT1FW2ddLnF8fFtdKS5wdXNoKGFyZ3VtZW50cyl9LEVbZ10ubD0xKm5ldyBEYXRlKCk7WT1uLmNyZWF0ZUVsZW1lbnQoRyksIGE9bi5nZXRFbGVtZW50c0J5VGFnTmFtZShHKVswXTtZLmFzeW5jPTE7WS5zcmM9QTthLnBhcmVudE5vZGUuaW5zZXJ0QmVmb3JlKFksYSl9KSh3aW5kb3csZG9jdW1lbnQsJ3NjcmlwdCcsJy8vd2lkZ2V0LmVuZ2FnZXlhLmNvbS9lbmdhZ2V5YV9sb2FkZXIuanMnLCdfX2VuZ1dpZGdldCcpOw0KX19lbmdXaWRnZXQoJ2NyZWF0ZVdpZGdldCcsDQp7d3dlaTonRU5HQUdFWUFfV0lER0VUXzE2MzAxMCcscHViaWQ6MTgwMTYxLHdlYmlkOjE2NTIzOSx3aWQ6MTYzMDEwfSk7DQo8L3NjcmlwdD4JCQk8L2Rpdj4=

Σταύρος Ψυχάρης: Η ζωή και η πορεία ενός πανίσχυρου εκδότη πριν από την «κατάρρευση» του Τύπου - Η καταγωγή, η «εκτόξευση» και τα χρέη που τον έπνιξαν

σταυροσ-ψυχαρησ-κηδεια-4-8

Ο Σταύρος Ψυχάρης δε βρίσκεται πια εν ζωή, με τον άλλοτε πανίσχυρο εκδότη του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη να έχει μια πορεία άνω των 50 ετών στα ΜΜΕ, προτού τα τελευταία χρόνια «καταρρεύσει» και φτάσει να αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών.

Ο Σταύρος Ψυχάρης αναμφισβήτητα συγκαταλεγόταν στους ισχυρότερους παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής ζωής της χώρας. Η δύναμη που πέρασε από τα χέρια αυτού του ανθρώπου μέσα σε 30 χρόνια τουλάχιστον είναι ανυπολόγιστη και βέβαια φρόντισε ο ίδιος να την αυξάνει διαρκώς με κουμπαριές, φιλίες και σταθερές επισκέψεις στην περιβόητη Αθηναϊκή Λέσχη. Ο Ψυχάρης υπήρξε προνομιακός συνομιλητής των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη και πολλών επιφανών επιχειρηματιών.

Μόνο οι κουμπαριές του είναι αρκετές για να καταλάβει κανείς τις σχέσεις που είχε. Από τον πρώτο του γάμο είχε δύο γιους, τον Παναγιώτη τον οποίο βάφτισε ο υπουργός της Χούντας, Βύρωνας Σταματόπουλους και τον Ανδρέα Ψυχάρη τον οποίο βάφτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ ήταν νυμφευμένος σε δεύτερο γάμο. Με τη δεύτερη γυναίκα του είχε αποκτήσει δύο κόρες, τη Χριστίνα την οποία βάφτισε ο Χρήστος Λαμπράκης και τη Σοφία την οποία βάφτισε ο Σωκράτης Κόκκαλης.

σταυροσ-ψυχαρησ-κηδεια-4-8

Ο Ψυχάρης αναδείχθηκε μέσα από Κομμουνιστική οικογένεια. Ο πατέρας του υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ ενώ η μητέρα του ήταν αδερφή του Κώστα Λουλέ, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ. Μάλιστα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου επρόκειτο να τον βαφτίσει ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης.

Όμως ο Ζαχαριάδης έπεσε σε μπλόκο και δεν κατάφερε να φτάσει στο μυστήριο. Έτσι, τον Σταύρο Ψυχάρη θα τον βαφτίσει ο θείος του Κώστας Λουλές. Η συγγενική σχέση με τον Λουλέ θα του διασφαλίσει ισχυρή πρόσβαση στην ΕΔΑ και την δημοσιογραφική σταδιοδρομία του θα την ξεκινήσει στην «Δημοκρατική Αλλαγή». Σχεδόν αμέσως μεταπήδησε στο «Έθνος» σε μια κρίσιμη εποχή και ως πολιτικός συντάκτης άρχισε να διακρίνεται.

Στην πρώτη επέτειο της χούντας, το 1972, μεταπήδησε στο συγκρότημα Λαμπράκη ως πολιτικός συντάκτης και μάλιστα κοινοβουλευτικός. Μόλις βρέθηκε στη Χρήστου Λαδά άρχισε η πορεία του. Στο στρατηγείο του Συγκροτήµατος ο Σταύρος θα ανέβει πολύ γρήγορα τα σκαλιά των ορόφων για να βρεθεί στο στενό κύκλο του Χρήστου Λαµπράκη.

Στην αρχή είναι πολιτικός συντάκτης της εφηµερίδας Τα Νέα και το άστρο του θα λάµψει γρήγορα. Το ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή το 1981, βρίσκουν τον Σταύρο Ψυχάρη να παίζει ήδη σοβαρό ρόλο στο συγκρότημα. Διευθυντής του «Βήματος» ήταν ακόμη ο -εκλιπών- Λέων Καραπαναγιώτης.

Όμως το 1982, ο τότε διευθυντής των «Νέων» και μετέπειτα βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής απεδέχθη την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών.

Τη διεύθυνση των «Νέων» ανέλαβε ο Λέων Καραπαναγιώτης. Ο Χρήστος Λαμπράκης τότε αιφνιδίασε τους πάντες και προσπερνώντας την ιεραρχία τοποθέτησε τον κ. Ψυχάρη στη θέση του διευθυντή. Από το 1983 η άνοδος του Σταύρου Ψυχάρη είναι αλματώδης.

Έγινε ο άνθρωπος σκιά του Χρήστου Λαμπράκη και ο πιο ισχυρός άνθρωπος του συγκροτήματος ύστερα από αυτόν. Τα χρόνια περνάνε και η δύναμή του μεγαλώνει. Γίνεται προνομιακός συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή ενώ αργότερα διορίζεται πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.

σταυροσ-ψυχαρησ-κηδεια-4-8

Στην ουσία ο Σταύρος Ψυχάρης απειλήθηκε μόνο μία φορά. Σε ρεπορτάζ που δημοσίευσαν προ ετών στο Unfollow πρώην συντάκτες του Βήματος λένε ότι: «Απειλήθηκε μόνο μια φορά στα χρόνια του χρυσού Χρηματιστηρίου. Από το δίδυμο Νίκου Μπιλίρη και Δημήτρη Χατζή, που ουσιαστικά τον προσπέρασαν στην ιεραρχία του Οργανισμού.

Εκείνη την εποχή ακούστηκε για πρώτη και μοναδική φορά η ατάκα “Έχω αδειάσει το γραφείο μου και είμαι έτοιμος να φύγω”. Τότε υποστηρίζουν κάποιοι, είχε σχεδιαστεί στο χαρτί και το κασέ της ανταγωνιστικής εφημερίδας που ετοιμαζόταν. Δεν χρειάστηκε όμως τίποτε από αυτά. Γιατί; Διότι το δίδυμο “υπομονή και ρεπορτάζ” τον δικαίωσε για μία ακόμη φορά…

Και τιμώρησε τους άλλους. Εκείνους που βιάστηκαν να δείξουν την πρόοδό τους. Που βιάστηκαν να αλλάξουν διεύθυνση κατοικίας και κυβικά αυτοκινήτου».


Πηγή