O ΔΕΣΦΑ δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του «από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων».
Έκανε παιδί, έζησε «διπλή» τραγωδία και άλλαξε επάγγελμα: Δείτε πώς είναι σήμερα και τι κάνει η Λίνα Σακκά
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ:
Καταφέραμε να διασφαλίσουμε και να συνεχίσουμε τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο. Η διαχείριση του ΕΣΦΑ συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά και ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια.
Διερευνούμε τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης και έχουμε κινητοποιήσει ομάδες τεχνικών κι εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ανάκτηση των συστημάτων στην κανονική λειτουργία, το συντομότερο δυνατό. Για την προστασία των πελατών και των συνεργατών μας, απενεργοποιήσαμε προληπτικά τις περισσότερες από τις υπηρεσίες πληροφορικής μας. Επαναφέρουμε σταδιακά τα πληροφοριακά και λειτουργικά συστήματά μας.
Έχουμε ήδη ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) καθώς και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επίλυση του ζητήματος και την ελαχιστοποίηση τυχόν πιθανών επιπτώσεων. Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει ακλόνητος στη θέση του να μη συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες.
Χάκερ σπέρνει τον τρόμο σε Έλληνες δημοσιογράφους: Κλέβει λογαριασμούς και παραμένει άφαντος - «7 χρόνια με ψάχνει η Δίωξη και δεν μπορεί να με πιάσει»
Σάλο έχει προκαλέσει η ιστορία ενός χάκερ, ο οποίος κατάφερε να υποκλέψει στοιχεία λογαριασμών δημοσιογράφων και στη συνέχεια προσπάθησε να αποσπάσει χρηματικά ποσά.
Μάλιστα, ένα από τα υποψήφια θύματα του χάκερ, ήταν και ο δημοσιογράφος, Νίκος Μισίρης, τον οποίο ο επιτήδειος προσέγγισε αφού πρώτα είχε χακάρει τον λογαριασμό της δημοσιογράφου Κωνσταντίνας Κοκλοτάρα και είχε διάλογο μαζί του στο Instagram!
Ο Νίκος Μισίρης προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει τον χακαρισμένο λογαριασμό στην συνάδελφό του και ο χάκερ τελικά συμφώνησε (!) αν και παράλληλα, όπως φαίνεται και από τα μηνύματα που αντάλλαξαν, προσπάθησε να κλέψει bitcoin, αποκτώντας πρόσβαση στο e-mail ενός άλλου χρήστη.
Ο δημοσιογράφος τον προειδοποίησε ότι μετά την δημοσιοποίηση του θέματος και των καταγγελιών που έγιναν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον αναζητούν οι Αρχές. Ο χάκερ δεν έδειξε να... αγχώνεται, λέγοντας μάλιστα ότι η Δίωξη τον ψάχνει εδώ και 7 χρόνια και δεν έχει καταφέρει να τον εντοπίσει. Έδωσε μάλιστα και συμβουλές στα θύματά του, να αλλάζουν κωδικό στα mail τους διότι έτσι κατάφερε να εισχωρήσει στους λογαριασμούς τους.
Στην ερώτηση του Νίκου Μισίρη, αν κατάφερε να αποσπάσει τα bitcoin, ο επιτήδειος απάντησε όχι, γιατί έπρεπε να περιμένει 48 ώρες, να αλλάξει έναν κωδικό και να το ρισκάρει, αφού ο κανόνας που ακολουθεί για να μην γίνει αντιληπτός, είναι να πετάει τις συσκευές που χρησιμοποιεί κάθε 24ωρες.
Επισημαίνεται ότι οι χάκερ ανοίγουν κανονικά διάλογο με τα υποψήφια θύματά τους και δεν στέλνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα. Προτού το κάνουν αντιγράφουν τον χαρακτήρα, δηλαδή τον τρόπο που απαντάει και απευθύνεται ο κάτοχος του λογαριασμού στο Instagram και αρχίζουν να επικοινωνούν με τον ίδιο τρόπο.
Έτσι αποκτούν άμεσα πρόσβαση και σε άλλα προφίλ, ενώ η πρόσβαση στον πραγματικό κάτοχο καθίσταται αδύνατη. Έπειτα επιχειρούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, στέλνοντας το ακόλουθο μήνυμα: «Μπορείς να μου μεταφέρεις στον λογαριασμό 740€;