Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, πίσω από τηδολοφονία της κόρης του συμμάχου του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, με το Κίεβο από την πλευρά του να διαβεβαιώνει -μέσω συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι- ότι δεν είχε καμία ανάμειξη.
Διαφ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) υποστήριξε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς και ότι οι δράστες της επίθεσης διέφυγαν στην Εσθονία.
if (width < 1024+1) //Εμφάνιση μέχρι
{
}
VIRAL ΕΙΔΗΣΗ
«Πρόσεξε να μην του άρεσε τόσο ώστε να το κυκλοφορήσει στα περίπτερα»: Όταν Κανάκης και Ράδιο Αρβύλα «απαντούσαν» στις απορίες γυναικών για βιντεοσκόπηση ερωτικών συνευρέσεων
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε για «πολιτική κρατικής τρομοκρατίας της Ουκρανίας», ενώ και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Κίεβο, ζητώντας να υπάρξει απάντηση από το Κρεμλίνο.
Η Ουκρανία δεν είναι «εγκληματικό κράτος» όπως η Ρωσία, και επομένως δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του ενός εκ των στενών συμμάχων του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, είχε δηλώσει την Κυριακή ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος.
«Θέλω να τονίσω ότι η Ουκρανία δεν είχε καμία σχέση με αυτό», διαβεβαίωσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε ένα εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οι ρωσικές κατηγορίες κατά του Κιέβου πιθανώς στοχεύουν στη στρατολόγηση περισσότερων νέων για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν αποκάλυψε τον πραγματικό του στόχο! Τρόμος από τον κίνδυνο ατυχήματος στη Ζαπορίζια (Video)
Με αμείωτη ένταση, μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώνει ότι σκοπός του είναι ο ρωσικός στρατός να καταλάβει εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία.
Ο ένοικος του Κρεμλίνου διαβεβαίωσε απευθυνόμενος σε προσκεκλημένους σε έκθεση όπλων κοντά στη Μόσχα ότι ο ρωσικός στρατός επιτυγχάνει τους στόχους που ορίστηκαν στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου και αιματηρή πολιτική επιβολής κατοχής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε για ακόμη μια φορά πως «η γη του Ντονμπάς απελευθερώνεται βήμα-βήμα» από τους ουκρανούς εθνικιστές.
«Εξοπλίζουμε το στρατό με σύγχρονα όπλα που χρησιμοποιούνται για τη νίκη»
Στην έκθεση επιδείχθηκαν διάφορα ρωσικά όπλα, ιδίως άρματα μάχης και πύραυλοι. Ο ρώσος πρόεδρος εξήρε το έργο της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας, διαβεβαιώνοντας πως εξοπλίζει τον στρατό της χώρας του με «σύγχρονα όπλα που σήμερα χρησιμοποιούνται για τη νίκη».
Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους από περίπου 70 χώρες, σύμφωνα με τους οργανωτές της έκθεσης, τόνισε ακόμη πως η Ρωσία έχει εταίρους σε αρκετές ηπείρους που δείχνουν θάρρος και δεν υποκύπτουν στις ΗΠΑ.
Από τη δική της πλευρά, η ρωσική εταιρεία εξαγωγής όπλων Rosoboronexport διαβεβαίωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν επηρεάζουν τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Ως τα τέλη του 2023, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Αλεξάντερ Μιχέγεφ, η Ινδία θα παραλάβει πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη ανάμεσα στο Νέο Δελχί και τη Μόσχα.
Ωστόσο ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας, ο Ντμίτρι Σουγκάεφ, αναγνώρισε πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα «που συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις».
Τρόμος από τον κίνδυνο «καταστροφής» στη Ζαπορίζια
Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι αν συμβεί «καταστροφή» στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο, θα απειληθεί ολόκληρη η Ευρώπη.
«Με κάλυψη τον σταθμό, οι δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζουν πόλεις και κοινότητες στην περιοχή», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του.
«Κάθε ατύχημα με τη ραδιενέργεια στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια θα κατάφερνε πλήγμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Τουρκία, στη Γεωργία, και σε χώρες πιο απομακρυσμένων περιοχών. Όλα θα εξαρτηθούν από τη φορά και την ισχύ του ανέμου», συνέχισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
«Αν οι ενέργειες της Ρωσίας οδηγήσουν σε καταστροφή, οι συνέπειες μπορεί να πλήξουν εκείνους που παραμένουν σιωπηλοί για την ώρα», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.
Απαίτησε η διεθνής κοινότητα να υιοθετήσει «νέες σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας» και να μην «υποκύψει στον πυρηνικό εκβιασμό». «Όλες οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από τον σταθμό και τις ζώνες που τον περιβάλλουν άνευ όρων», αξίωσε ακόμη.
Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, καταλήφθηκε στις αρχές Μαρτίου από τον ρωσικό στρατό, στο αρχικό στάδιο της εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Από τα τέλη Ιουλίου, έχουν αναφερθεί πολλά πλήγματα του πυροβολικού στο εργοστάσιο αυτό, για τα οποία αλληλοκατηγορούνται τα εμπόλεμα μέρη, εγείροντας ανησυχίες πως μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.