Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά – ΕΟΔΥ: Ανακοίνωσε πέντε νέα κρούσματα για τον Αύγουστο

September 1, 2022

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, μετά την ανακοίνωση στις αρχές Απριλίου για την αύξηση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στα παιδιά από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Διαφ.

Δείτε επίσης: ΕΟΔΥ: Δύο νέα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά μέσα σε 20 ημέρες

Είναι 93 ετών και δεν έφυγε ποτέ από το Τσέρνομπιλ! - Θα πάθετε πλάκα μόλις δείτε πώς είναι σήμερα! (Photos)

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Είναι 93 ετών και δεν έφυγε ποτέ από το Τσέρνομπιλ! - Θα πάθετε πλάκα μόλις δείτε πώς είναι σήμερα! (Photos)

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός (περίπου 1000) και τις τελευταίες εβδομάδες οι δηλώσεις νέων περιστατικών έχουν ελαττωθεί σημαντικά. Η αιτιολογία και οι παθογενετικοί μηχανισμοί της νόσου είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Έχει εντοπιστεί μια πιθανή συσχέτιση με λοίμωξη από αδενοϊό, αλλά άλλες υποθέσεις και πιθανοί συν-παράγοντες εξετάζονται. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζουν να αναφέρονται ως σποραδικές, χωρίς να υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ τους.

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά – ΕΟΔΥ: Ανακοίνωσε πέντε νέα κρούσματα για τον Αύγουστο

Στη χώρα μας, κατά το μήνα Αύγουστο, καταγράφηκαν πέντε νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όλα τα παιδιά ηλικίας 2 έως 16 ετών νοσηλεύτηκαν, τα κλινικοεργαστηριακά τους ευρήματα βελτιώθηκαν άμεσα χωρίς ειδική θεραπεία και εξήλθαν σε άριστη κατάσταση. Σε δύο παιδιά απομονώθηκε ερπητοϊός 7 στο αίμα, σε ένα ερπητοϊός 6, σε ένα εντεροϊός στο αίμα και στα κόπρανα και σε ένα παιδί δεν απομονώθηκε κάποιος λοιμογόνος παράγοντας. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 19 περιστατικά τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά.

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

Καθησυχασμός Νίκου Καπραβέλου: Σπάνια περίπτωση ο θάνατος του βρέφους από την οξεία ηπατίτιδα

Να μην ανησυχούν για την οξεία ηπατίτιδα, συμβούλευσε τους γονείς ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Δείτε επίσης: Θλιβερές αποκαλύψεις για τον θάνατο του 13 μηνών βρέφους από ηπατίτιδα: Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε - Ανίχνευσαν αδενοϊό στο παιδί (video)

Ο κ. Καπραβέλος εξήγησε συγκεκριμένα ότι παρότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη βρει το ακριβές αίτιο και τον υπεύθυνο ιό για τη νόσο, τα συμπτώματα που δημιουργεί είναι ήπια στη συντριπτική τους πλειοψηφία και τα σοβαρά περιστατικά είναι πάρα πολύ λίγα και σπάνια.

Ανησυχητικός ο διπλασιασμός των θανάτων από κορωνοϊό

Από την άλλη, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τον διπλασιασμό των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας, που από μονοψήφιος πλέον είναι διψήφιος, γύρω στους 20 ημερησίως.

Στα νοσοκομεία, πρόσθεσε, η εικόνα είναι ανησυχητική καθώς παρότι οι εισαγωγές σε απλές κλίνες δεν πιέζουν τα νοσοκομεία, είναι πάρα πολλές για την εποχή.

Παράλληλα, πρότεινε να ληφθούν ορισμένα μέτρα πρόληψης και κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν «τα κύρια όπλα μας», δηλαδή τις μάσκες και τα εμβόλια.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμμόρφωση σε μόρφωση αν δεν υπάρχει μια υποχρεωτικότητα, πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς να δείξει η κοινωνία και η πολιτεία ότι πραγματικά έχουμε πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: