SOS της ΕΕ για την ενέργεια: «Μειώστε την κατανάλωση αερίου» – Οι προτάσεις για την κρίση που έρχεται

September 14, 2022

Το δικό της σχέδιο για την αναχαίτιση του δύσκολου χειμώνα, που έρχεται στην ενέργεια, παρουσίασε για την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη στιγμή που ένα σκοτεινό πέπλο βρίσκεται πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαφ.

Η Κομισιόν προτείνει πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών ενέργειας, αλλά και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από 140 δισ ευρώ για να μετριάσει το πλήγμα για το κόστος ζωής των καταναλωτών, τη στιγμή που συμφωνία εξακολουθεί να μην υπάρχει.

Τα Μερομήνια μίλησαν: Πολύ βαρύς χειμώνας - Ψύχος και πολλά χιόνια στην Αττική! Πότε θα κορυφωνούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Τα Μερομήνια μίλησαν: Πολύ βαρύς χειμώνας - Ψύχος και πολλά χιόνια στην Αττική! Πότε θα κορυφωνούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

«Να μπει πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος. Αυτές οι εταιρείες έχουν έσοδα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Δεν τα ονειρεύτηκαν ποτέ. Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ Φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα Ευρωπαϊκή τράπεζας για το υδρογόνο, προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια 3 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία αυτή.

«Η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, που ακολουθούσε την αρχή των αξιών, δεν ευσταθεί, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, ωστόσο, δεν ανέφερε σε κανένα σημείο της ομιλίας της πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο κάτι που ζητούσε η Ελλάδα και ακόμα 15 χώρες της Ένωσης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας να δημιουργηθεί μια Ομάδα Κρούσης που θα στοχεύσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Μετά την ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 211,40 ευρώ τη μεγαβατώρα.

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

Παράλληλα δήλωσε ότι απαιτείται «βαθιά και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» για να μειωθεί η επίδραση του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η βασική οδηγία της Κομισιόν

Την ίδια ώρα, η κυρία φον ντερ Λάιεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες της Ευρώπης καθώς τους ζήτησε να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα.

«Η μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής θα κάνει την προσφορά να διαρκέσει περισσότερο και θα οδηγήσει σε μείωση τιμών. Αυτός είναι ο λόγος που προωθούμε μέτρα προς τα κράτη – μέλη να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: