Ο 15χρονος έφηβος με αυτισμό που έφτιαξε τον Τιτανικό με τουβλάκια της Lego
Στο μουσείο του Τένεσι βρίσκεται το ακριβές αντίγραφο του Τιτανικού που δημιούργησε ένας 15χρονος νεαρός με αυτισμό από την Ισλανδία. Το μοντέλο έχει μήκος 8 μέτρα και αποτελείται από τουβλάκια της εταιρείας παιχνιδιών Lego.
Μπρίνιας Καρλ Μπρίργκισον: Ο έφηβος με αυτισμό που κατασκεύασε τον Τιτανικό με τουβλάκια Lego
Ο Μπρίνιας Καρλ Μπίργκισον, με σκοπό να αποφασίσει πόσα τουβλάκια της shoppingmode Lego θα χρησιμοποιήσει ώστε να ολοκληρώσει με επιτυχία την κατασκευή του, αποφάσισε να μελετήσει τα πραγματικά σχέδια του ναυαγισμένου πλοίου προκειμένου να αποφασίσει πόσα τουβλάκια της shoppingmode Lego θα χρειαζόταν για να φτάσει στην κατασκευή του.
Η συναρμολόγηση του μοντέλου χρειάστηκε περισσότερα από 65.000 τουβλάκια, ενώ ο Μπίργκισον εργάστηκε πάνω από 700 ώρες για να συναρμολογήσει το αντίγραφο του Τιτανικού.
Σημαντική βοήθεια υπήρξαν τα ταξίδια που έκανε ο νεαρός Μπρίγκισον στην Ευρώπη. Ο ίδιος αναφέρει: «Μου χρειάστηκαν πάνω από 11 μήνες για να φτιάξω τον Τιτανικό και πάνω από 120 σωληνάρια κόλλας. Το όλο εγχείρημα βοήθησε πολύ και εμένα γιατί εκπαίδευσα τον εαυτό μου».
Επιπλέον, η εταιρεία παιχνιδιών Lego, όταν ενημερώθηκε για το εκπληκτικό εγχείρημα του έφηβου χορήγησε με έκπτωση μερικά από τα τουβλάκια που χρειαζόταν, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα τα εξασφάλισε από την οικογένεια και τους φίλους του.
H βοήθεια του παππού και το τηλεφώνημα στο Μουσείο
Για τον καθορισμό της κλίμακας μεγέθους του πλοίου, σημαντική βοήθεια αποτέλεσε ο παππούς του 15χρονου νέου, καθώς επίσης και τα αρχικά σχέδια του.
«Απλά έπρεπε να δημιουργήσω αυτό το καταπληκτικό πλοίο και μέσα στο μυαλό μου δεν υπήρχε η αμφιβολία ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω» τόνισε ο Μπίργκισον.
«Καθώς τα τουβλάκια ανέβαιναν στο ύψος, η κατασκευή του έγινε πλέον μια εμμονή» πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τις συνεντεύξεις που έχει δώσει τα τελευταία πέντε χρόνια αναφορικά με το έργο είπε: «Στην αρχή μου ήταν τελείως αδύνατο να επικοινωνήσω. Τώρα στέκομαι μπροστά στα μικρόφωνα και δίνω συνεντεύξεις».
Τέλος, εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας υπήρξε το τηλεφώνημα που πραγματοποίησε η μητέρα του Μπίργκισον στην υπεύθυνη του Μουσείου του Τιτανικού, Μέρι Κέλογκ, την οποία ενημέρωσε για την κατασκευή του γιου της: «Δεν υπάρχει χώρος για να το βάλουμε κάπου. Αν δεν βρούμε κάποιο σημείο αναγκαστικά θα καταστραφεί και είναι κρίμα» είπε χαρακτηριστικά η μητέρα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το δημιούργημα του νεαρού να βρίσκεται σήμερα ως έκθεμα στο Μουσείο του Τιτανικού.