Από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία: Ο ναός της Παναγίας της Κοιμήσεως, βρίσκεται σαν στολίδι στη κορυφή της Φολεγάνδρου

August 5, 2023

Από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία: Ο ναός της Παναγίας της Κοιμήσεως, βρίσκεται σαν στολίδι στη κορυφή της Φολεγάνδρου

Διαφ.

Φολέγανδρος: Στην κορυφή του νησιού θα βρείτε τον Ναό της Παναγίας της Κοιμήσεως

Πάνω από την χώρα της Φολεγάνδρου, βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου υψώματος, ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο, η ξακουστή εκκλησία της Παναγίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της χώρας.

Ένα πλακόστρωτο φιδωτό καλντερίμι που εκκινεί από την πλατεία της Πούντας και σκαρφαλώνει στον απότομο βράχο (εκεί τοποθετείται η αρχαία ακρόπολη του νησιού, το Παλαιόκαστρο) οδηγεί τους προσκυνητές στον περίβολο της Παναγιάς με την εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή και στο ηλιοβασίλεμα.

Ο πολύτρουλος ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας στην Φολέγανδρο που έχει χτιστεί από το 1816-1821

Αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο πολύτρουλος ναός της Παναγίας, που είναι στολισμένος με μαρμάρινο τέμπλο, αρκετές καμάρες και εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο, οικοδομήθηκε στη θέση παλαιότερης εκκλησίας μεταξύ των ετών 1816 και 1821.

Εντοιχισμένη επιγραφή μάς πληροφορεί πως ο ναός που προϋπήρχε είχε ανακαινιστεί το 1687.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας εκλάπη από τους Τούρκους, αλλά επέστρεψε με θαυματουργό τρόπο στο νησί.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: