Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: Τι είναι το μπλε φεγγάρι και γιατί θα εμφανιστεί πάλι το 2037

August 27, 2023

Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο: Τι είναι το μπλε φεγγάρι και γιατί θα εμφανιστεί πάλι το 2037

Διαφ.

Μπλε φεγγάρι: Το τρίτο μεγαλύτερο της χρονιάς

Την ερχόμενη εβδομάδα ένα αρκετά σπάνια αστρονομικό φαινόμενο θα έχουμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε στον ουρανό. Πιο συγκεκριμένα θα κάνει την εμφάνιση του το τρίτο μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς.

Στις 31 Αυγούστου, οι λάτρεις του ουρανού θα απολαύσουν ένα σούπερ μπλε φεγγάρι που θα κοσμεί τον ουρανό μας, παρουσιάζοντας ένα σπάνιο φαινόμενο που δεν θα ξανασυμβεί για άλλα 14 χρόνια.

Το επερχόμενο μπλε φεγγάρι θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο φεγγάρι της χρονιάς, κορυφώνοντας τη σειρά των τεσσάρων υπερσελήνων. Ένα σούπερ μπλε φεγγάρι εμφανίζεται όταν εμφανίζεται ένα δεύτερο φεγγάρι μέσα σε έναν μόνο μήνα. Το προηγούμενο φαινόμενο του σούπερ μπλε φεγγαριού έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου 2018 και το επόμενο δεν θα κοσμήσει τον ουρανό μας πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2037, σύμφωνα με τις γνώσεις του πρεσβευτή της NASA Τόνι Ράις.

Ενώ τα μπλε φεγγάρια συμβαίνουν περίπου κάθε δύο με τρία χρόνια, και τα υπερ-σελήνια είναι πιο συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του έτους, η διασταύρωση αυτών των δύο εννοιών αποτελεί από μόνη της μια σπανιότητα.

Λίγα λόγια για το σούπερ μπλε φεγγάρι

Το σούπερ μπλε φεγγάρι μπορεί να παρατηρηθεί από οποιαδήποτε τοποθεσία όπου το φεγγάρι είναι ορατό τη νύχτα της 31ης Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι το θέαμα δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά είναι προσβάσιμο σε όλους όσοι κοιτάζουν προς τα πάνω.

Καθώς το σούπερ μπλε φεγγάρι ανατέλλει, δεν θα είναι το μοναδικό φωτεινό σώμα στον νοτιοανατολικό ουρανό. Το φεγγάρι θα συνοδεύει ο Κρόνος, ένα ουράνιο αστέρι ή μάλλον πλανήτης. Ο Κρόνος θα βρίσκεται ψηλά πάνω από το φεγγάρι κατά την κάθοδό του από την αντίθεση, ένα γεγονός που θα λάβει χώρα στις 27 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της αντίθεσης, η Γη ευθυγραμμίζεται τέλεια μεταξύ του Κρόνου και του Ήλιου, ρίχνοντας τον δακτυλιωμένο γίγαντα αερίων σε μια φωτεινή λάμψη.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: