Μην το προσπερνάτε: 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία από τις συνήθεις καλοήθεις διαταραχές στο πεπτικό σύστημα που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών, χωρίς να απειλεί όμως τη ζωή τους.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος στην κοιλιά (σαν κολικός ή πόνος περιόδου) που εντοπίζεται οπουδήποτε στην κοιλιακή χώρα και συνηθέστερα στην αριστερή πλευρά, το αίσθημα του έντονου φουσκώματος και οι συχνές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
Ποιες είναι όμως εκείνες οι τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση και να δημιουργήσουν ενοχλήσεις;
1. Λιπαρά φαγητά
Τα φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνουν τις εντερικές συσπάσεις μέσω ενεργοποίησης του φυσιολογικού γαστροκολικού αντανακλαστικού. Συνιστάται η αποφυγή λιπαρών τροφών και τηγανητών φαγητών, όπως πίτσα, λουκάνικα, τηγανητές πατάτες, μπέικον, κίτρινο τυρί κλπ.
2. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από δυσανεξία λακτόζης, δηλαδή ο οργανισμός αδυνατεί να αποδομήσει τη λακτόζη, το σάκχαρο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, παγωτό). Η δυσανεξία λακτόζης δυνατόν να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια εντέρου / στομάχου και διάρροια.
3. Σπόροι / αλεύρι ολικής αλέσεως
Αν και η δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι σημαντική για την καλή υγεία, ορισμένες τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε φυτικές ίνες δυνατόν να προκαλέσουν πρόβλημα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) δεν δύνανται να καταναλώσουν προϊόντα που προέρχονται από σιτάρι, κριθάρι, βρώμη ή σίκαλη. Δείτε το άρθρο του peptiko.gr για το ποια προϊόντα επιτρέπονται και ποια δεν επιτρέπονται εφόσον έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.
4. Ωμά φρούτα
Τα φρούτα είναι μια άριστη πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών και θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής όλων μας. Εντούτοις, ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν ευαισθησία με την κατανάλωση ορισμένων ωμών φρούτων. Ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα να καταναλώνετε φρούτα που έχουν βρασθεί ή είναι σε κονσέρβες. Τα φρούτα που συνήθως προκαλούν ευαισθησία είναι τα καρπούζια, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
5. Λαχανικά
Παρομοίως με τα φρούτα, τα λαχανικά επίσης οφείλουν να αποτελούν μέρος της καθημερινής υγιεινής διατροφής όλων μας. Παρόλα αυτά, ορισμένα λαχανικά ενδεχομένως να προκαλούν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα όπως: κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα και φασόλια.
Τα τελευταία προκαλούν υπερπαραγωγή αερίων στο στομάχι / έντερο, φούσκωμα και δυσφορία. Εφόσον κάποιος πάσχει από σπαστική κολίτιδα, η υπερπαραγωγή αερίων από την κατανάλωση αυτών των τροφών θα επιδεινώσει τον πόνο και τον σπασμό του εντέρου.
6. Τεχνητές γλυκαντικές ύλες
Τα υποκατάστατα της ζάχαρης ανευρίσκονται σε πολλά light φαγητά και γλυκά, ακόμη και σε αναψυκτικά και τσίχλες. Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες προκαλούν την παραγωγή αερίων στο έντερο και φούσκωμα / τεινεσμό / μετεωρισμό. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αποφύγετε τα τρόφιμα και γλυκά που περιέχουν σορβιτόλη, η οποία επιδεινώνει τη διάρροια.
7. Ποτά / Αναψυκτικά
Τα παρακάτω ποτά / αναψυκτικά δυνατόν να ερεθίσουν το πεπτικό σας σύστημα και να προκαλέσουν σπασμό του εντέρου και φούσκωμα:
Σόδα και αναψυκτικά με ανθρακικό
Καφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη
Αλκοόλ, κυρίως το κόκκινο κρασί
Light αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ύλες όπως σορβιτόλη
8. Μπαχαρικά / Καρυκεύματα
Τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα (καυτερές πιπεριές, τσίλι) στα φαγητά δυνατόν να ερεθίσουν το πεπτικό σας σύστημα.
9. Ξηροί καρποί και σπόροι
Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος (ειδικά το λάδι των ξηρών καρπών περιέχει πολλές θερμίδες), οι ξηροί καρποί προκαλούν ιδιαίτερη δυσφορία στους πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο / σπαστική κολίτιδα.
10. Σοκολάτα
Αρκετοί άνθρωποι με ευερέθιστο έντερο / σπαστική κολίτιδα αναφέρουν έξαρση των συμπτωμάτων τους έπειτα από κατανάλωση σοκολάτας. Εντούτοις, θα πρέπει να διαπιστώσετε εσείς ο ίδιος αν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή σας, και εφόσον ισχύει καλό είναι να μειώσετε την κατανάλωσή της σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων σας.
Δρ. Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος
Peptiko.gr
Διαβάστε επίσης:
- Δύσκολες ώρες για τη Μαριαλένα Ρουμελιώτη: Της το ανακοίνωσε στη γιορτή της, «Είναι κρίμα ανήμερα της Παναγίας»
- EKTAKTO – Καίγεται ελληνικό νησί – Ασταμάτητη η φωτιά – Απομακρυνθήκαν άνθρωποι
- Φωτιά σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια στην Κόρινθο – Μήνυμα από το 112 για τους καπνούς