Αθηνά Λινού για Θεσσαλία: «Το κράτος είναι απόν, οι άνθρωποι κινδυνεύουν από ηπατίτιδα Α’, σαλμονέλα και τυφοειδή πυρετό»
Στη Θεσσαλία και τον πλημμυρισμένο κάμπο βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που ελλοχεύει στα λασπόνερα που έχουν θάψει όλη την περιοχή.
Ατελείωτες πλημμυρισμένες εκτάσεις, χιλιάδες νεκρά ζώα, κατεστραμμένες περιουσίες και ανθρώπους σε απόγνωση συνάντησε στον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας – και σε όλη τη Θεσσαλία – η Αθηνά Λινού.
Όπως επισημαίνει η Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας μιλώντας στο iatropedia.gr, η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι δραματική:
“Είναι χάλια η κατάσταση. Πήγα με την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα, όχι μόνο για τα υγειονομικά, αλλά είδα πολλά με τα μάτια μου”, λέει.
Στη Λάρισα, στα Φάρσαλα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα η εικόνα είναι πανομοιότυπη: Από τη μία έλη και στάσιμα νερά κι από την άλλη, πολίτες που δίνουν άνισο αγώνα επιβίωσης απέναντι στην ανυπότακτη φύση.
“Είδα σε περιοχή έξω από τη Λάρισα να μεταφέρουν ανθρώπους στη φαγάνα του εκσκαφέα. Ήταν και υγιείς πολίτες, αλλά ήταν και ένας ασθενής ξαπλωμένος οριζόντια, που τον περίμενε από την άλλη πλευρά του δρόμου το ΕΚΑΒ για να τον πάει στο Νοσοκομείο. Η επικοινωνία του ενός κομματιού της Λάρισας, με το άλλο γίνεται με αυτόν τον τρόπο μόνο. Ή με τρακτέρ ή με βάρκες. Για να πάνε σπίτι τους ή σε Νοσοκομείο ή σε super market πρέπει να επιβιβαστούν σε τρακτέρ οι άνθρωποι”, λέει η Αθηνά Λινού.
Εικόνες παράδοξες που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν απορία, σε άλλες, όμως, μπορεί να προκαλέσουν οργή και θλίψη.
Αθηνά Λινού: “Το κράτος είναι ο μεγάλος απών!”
Σύμφωνα με τη βουλευτή, το κράτος είναι εκκωφαντικά απόν σε όλες τις περιοχές που βρέθηκε παρά τα τεράστια προβλήματα Υγείας, που απειλούν τους κατοίκους, όπως λέει.
Δεν είδε πουθενά σε αυτές τις περιοχές να μοιράζουν γαλότσες και γάντια, υποστηρίζει η ίδια:
“Εξοπλισμό δεν μοιράζουν πουθενά. Το είδα με τα μάτια μου. Ναι, μοιράζουν φαγητό και νερό. Ούτε γαλότσες, όμως, ούτε γάντια. Ούτε σε μένα δεν δώσανε εξοπλισμό. Πήγα στον Παλαμά, στα Φάρσαλα και τη Λάρισα. Οι κάτοικοι είναι εκτεθειμένοι στα προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Το κράτος είναι εντελώς απόν. Δεν είδα κράτος να λειτουργεί. Είδα εθελοντές, εθελοντικές οργανώσεις, είδα μια μικρή ομάδα ψυχολόγων στον Παλαμά, κάτι νεαρά παιδιά που ήταν από το Υπουργείο Υγείας και τίποτε άλλο”, λέει η Αθηνά Λινού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα έλη που υπάρχουν παντού, αλλά και τα νεκρά ζώα. “Δεν τα μαζεύουν τα νεκρά ζώα, όπως λένε”, τονίζει η καθηγήτρια.
Η Λεπτοσπείρωση είναι ένας από τους πολλούς κινδύνους
Με την ιδιότητά της Καθηγήτριας Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, η Αθηνά Λινού, επισημαίνει τα προβλήματα και κρούει των κώδωνα του κινδύνου:
“Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και να προστατεύεται και για ηπατίτιδα Α’ και για σαλμονέλες και για μία μορφή του τύφου, που είναι απειλητική. Δεν μιλάμε για τον κανονικό τύφο, αλλά για τον τυφοειδή πυρετό. Κίνδυνος υπάρχει και από τον ιό του Δυτικού Νείλου”, σημειώνει.
Η λεπτοσπείρωση μαζί με την γαστρεντερίτιδα είναι τα δύο λοιμώδη νοσήματα, που μπορεί να επικρατήσουν και να απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τις υγειονομικές αρχές, με τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν στον πληθυσμό της περιοχής.
Το πρώτο είναι μια μικροβιακή λοίμωξη που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα.
“Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου”, υπογραμμίζεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, την οποία υπογράφει η γγ Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα.
Προσοχή στα ζωντανά, αλλά και τα νεκρά ζώα!
Οι άνθρωποι κινδυνεύουν τόσο από τα νεκρά όσο και από τα ζώντα ζώα, προσθέτει η κ. Λινού.
“Η λεπτοσπείρωση είναι ανθρωποζωονόσος και τα μικρόβια της υπάρχουν στο νερό, από τη στιγμή που στο νερό υπάρχουν νεκρά ζώα. Μεταδίδεται από τα τρωκτικά και τα ποντίκια, αλλά και μέσω πολλών άγριων ζώων. Οι αλεπούδες μεταδίδουν, τα ελάφια μεταδίδουν, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζώα, δηλαδή τα γουρούνια, οι χοίροι οι οικόσιτοι. Αυτοί που είναι στις παραγωγές. Σ’ αυτά τα ζώα ενδημεί κυρίως”, τονίζει.
Ο μικροοργανισμός λεπτόσπειρα, υπάρχει στους νεφρούς των ζώων, εξηγεί περαιτέρω η καθηγήτρια και μεταδίδεται μέσω των ούρων τους αλλά “κι όταν διαλυθεί το ζώο με τη σήψη και την αποσύνθεση και το μικρόβιο μεταφερθεί στο νερό. Ακόμη κι αν είναι νεκρό το ζώο μεταδίδεται η νόσος”, σημειώνει και προσθέτει:
“Ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει και τα νεκρά και τα ζωντανά ζώα. Και όχι μόνο για τη λεπτοσπείρωση”.
Αθηνά Λινού: Η κα. Αγαπηδάκη δεν ξέρει καν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, στην ενημέρωση της Τρίτης 12/9/23 από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, ενώ ένα βρέφος λίγων ημερών διαγνώστηκε με σαλμονέλα.
Η κ. Λινού αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία:
“Οι γαστρεντερίτιδες που εντοπίζονται δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται. Δεν ξέρω καν αν έχουν γίνει εξετάσεις στο νερό. Δεν ξέρουμε τι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Η κ. Αγαπηδάκη δεν ξέρει καν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ξέρει πόσα είναι τα κρούσματα; Αφού δεν έχουμε κανονική καταγραφή και παρακολούθηση. Είναι μόνο ό,τι δηλώσουν, όποιοι γιατροί θέλουν”, καταλήγει η ίδια.
Διαβάστε επίσης:
- Βαρύ πένθος για τον Νίκο Χαρδαλιά και την σύζυγο του ανήμερα Δεκαπενταύγουστου
- Ξεψύχησαν ο ένας δίπλα στον άλλον & κηδεύονται μαζί: Ξημέρωσε μαύρη μέρα, νεκροί τρεις φίλοι 15, 19 & 20 ετών
- Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στην εθνική οδό μετά από καραμπόλα 3 αυτοκινήτων