Γιατί αρρωσταίνει κάποιο άτομο από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα;

October 14, 2023

Γιατί αρρωσταίνει κάποιο άτομο από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα;

Διαφ.

Η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου ο οργανισμός στρέφεται ενάντια στο ίδιο το σώμα, στην προκειμένη περίπτωση κατά του θυρεοειδούς αδένα, με επιδράσεις σε όλο το σώμα.


Συχνά ωστόσο τα άτομα που νοσούν από αυτήν την νόσο αναρωτιούνται: «Μήπως έκανα κάτι και προκάλεσα την ασθένεια;», «Γιατί αρρώστησα εγώ;».

Οι γνώσεις για τα αίτια της Hashimoto Θυρεοειδίτιδας είναι ελλιπείς. Κάποια άτομα έχουν ακούσει ως απάντηση στην ερώτηση «Γιατί αρρώστησα» ότι φταίει το στρες. Είναι αλήθεια ότι το στρες ασκεί μεγάλη επιρροή στο να πυροδοτηθεί ένα αυτοάνοσο νόσημα. Ωστόσο το στρες μπορεί να χαρακτηριστεί η αφορμή, μα όχι η αιτία.

Οι άνθρωποι έχουμε όλοι μια έμφυτη ανάγκη για απαντήσεις, ιδιαίτερα για τα αίτια κάποιον πραγμάτων. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση είναι απολύτως ανθρώπινο ένα άτομο να αναρωτιέται γιατί νόσησε από αυτή ασθένεια με το παράξενο όνομα.

Ως αίτιο για την Hashimoto Θυρεοειδίτιδα φαίνεται να υπάρχει ένα πολύπλοκο παιχνίδι ανάμεσα σε γενετικούς, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Γενετικοί παράγοντες

Ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες κατατάσσονται οι γενετικοί παράγοντες, δηλαδή εκ γενετής κληρονομημένες προϋποθέσεις. Το πώς επιδρούν τα γονίδια στις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος δεν έχει ακόμα ερευνηθεί στο πλήρες.

Τι μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο να νοσήσει κάποιος από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα; Το συχνό φαινόμενο της κληρονομικότητας π.χ. όταν ο ένας γονέας νοσήσει από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, mutter kind αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει και το παιδί.

Η εμπειρία στην πράξη έχει δείξει ότι αυτή η πιθανότητα βρίσκεται στο 50%. Για να νοσήσει βέβαια ένα άτομο, θα πρέπει να υπάρξει βέβαια και η πυροδότηση από κάποιον παράγοντα όπως π.χ. μια λοίμωξη, υπεριωδίωση, ορμονικές διαταραχές ή έντονο στρες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι κάποια γενετικά χαρακτηριστικά που ανευρίσκονται συχνότερα στο αίμα ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα και με Hashimoto

Θυρεοειδίτιδα, τα αντιγόνα τύπου HLA. Αυτό δείχνει ότι τα αντιγόνα που κληρονομούνται μέσα στο συγγενικό περιβάλλον ενδεχομένως να είναι ένα από τα αίτια που κάποιος νόσησε από Hashimoto Θυρεοειδίτιδα.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: