3 συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι οι άλλοι σας ζηλεύουν και σας φθονούν
Όπως έχει δείξει η ιστορία, πολλές ατομικές επιλογές, στάσεις ζωής και ανθρώπινες διαθέσεις, οφείλονται σε ενστικτώδεις αντιδράσεις, που δεν εξηγούνται με τον ορθό λόγο. Η ζήλεια είναι ένα από αυτά.
Ακόμη και οι άνθρωποι που θεωρητικά μας αγαπούν, μπορεί μερικές φορές να μας ζηλεύουν και να εκφράζουν ένα είδος φθόνου απέναντί μας. Πόσω μάλλον για ανθρώπους με τους οποίους δεν έχετε και δεν θέλετε να έχετε καμία σύνδεση.
Όταν κατέχετε ορισμένα αξιοζήλευτα προσωπικά χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν την προσοχή, όπως η ευφυΐα, η ομορφιά, η δημιουργικότητα, ενδέχεται αυτό να αποθαρρύνει ορισμένα συμπλεγματικά άτομα του περίγυρού σας, επαγγελματικού ή φιλικού, για ορισμένα από τα οποία είσαστε το αγαπημένο θέμα συζήτησης. Μπορείτε να καταλάβετε αν αυτό συμβαίνει από αυτά τα τρία δείγματα συμπεριφοράς.
Παρεξηγούν και διαστρεβλώνουν τη δουλειά σας, δείχνοντας ότι έχουν παρανοήσει τις προθέσεις σας, αλλά και τις ικανότητες σας
Στην πραγματικότητα έχουν καταλάβει μια χαρά, απλώς σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την μειονεκτική θέση όπου νιώθουν ή βρίσκονται, είναι επιρρεπείς σε πράξεις που φανερώνουν φθόνο. Έτσι περιμένουν υπομονετικά ο στόχος τους να κάνει κάποιο λάθος, για να το παρουσιάσουν ως πολύ μεγαλύτερο ή ακόμη χειρότερα, εκμεταλλεύονται ασαφή ζητήματα δίνοντας τους τη χειρότερη δυνατή διάσταση. Στο ίδιο πλαίσιο, θέτουν συνεχώς εμπόδια και θέτουν διαρκώς υψηλότερα πρότυπα, χωρίς να είναι ποτέ ικανοποιημένοι.
Κάνουν ad hominem επιθέσεις και χρησιμοποιούν στερεότυπα
Το ad hominem επιχείρημα, ουσιαστικά αποτελεί επιχείρημα «ενάντια στο άτομο» και αποτελεί λογική πλάνη, η οποία συνίσταται στην ανταπάντηση σε κάποιο επιχείρημα μέσω άμεσης προσβολής προς το πρόσωπο που το διετύπωσε και δίχως ουσιαστική κατάδειξη των ελαττωμάτων του επιχειρήματος. Είναι μια επίθεση στο πρόσωπο και αυτό μπορεί να φανερώνεται με υποτιμητικές εκφράσεις για τον σωματότυπο, τη σεξουαλική του ταυτότητα, ακόμη και την καταγωγή του.
Ουσιαστικά μόνο έτσι μπορούν να δυσφημήσουν ή να υποτιμήσουν την ευφυΐα, τις ικανότητές ή και το ταλέντο κάποιου. Για παράδειγμα, το να αμφισβητεί κάποιος έναν συγγραφέα, με το πρόσχημα ότι γράφει μόνο gay ή ποδοσφαιρική λογοτεχνία (ό,τι και καλά αυτά είναι είδη χαμηλού επιπέδου) ή ότι είναι αλκοολικός και γυναικάς, είναι επίθεση ad hominem, διότι δεν σε κάνει καλό συγγραφέα το είδος ή καλύτερα, σε όλα τα είδη υπάρχουν καλοί και κακοί συγγραφείς, ανεξαρτήτως του τι χαρακτήρας είναι κάποιος.
Υποστηρίζουν ότι κουράζονται και προσπαθούν περισσότερο από εσάς
Λέγοντας αυτό πιστεύουν ουσιαστικά ότι αξίζουν περισσότερα από εσάς και ενώ βλέπουν ότι εσείς τα κερδίζετε αυτά πιο εύκολα τόσο πιο πολύ σας ζηλεύουν. Σε κάθε μεγάλη προσπάθεια που κάνετε και σε κάθε επίτευγμα, αυτοί αναγνωρίζουν εύνοια της τύχης και συγκυριών.
Επειδή νιώθουν μειονεκτικά για το ποιοι/ποιες είναι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν μυωπικά την τύχη ή τα προνόμια σας, ακόμη και όταν και αυτοί επωφελούνται από τα πλεονεκτήματά σας. Είναι επιρρεπείς στο να υποθέτουν ότι η πορεία της ζωής σας ήταν χωρίς εμπόδια.
Διαβάστε επίσης:
- Γυναικάρα η Δανάη Μπάρκα έγινε «Γιασμίν» και αναστάτωσε τους Πρίγκιπες με την ατόφια ελληνική ομορφιά της
- Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα – «Κόλλησε» το γκάζι και καρφώθηκε σε μάντρα σούπερ μάρκετ
- Ένας μήνας με μετρό στη Θεσσαλονίκη – Tι άλλαξε στην πόλη