Μπαμ: Νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

June 18, 2024

Μπαμ: Νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Διαφ.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο εκλεκτός της ΕΠΟ για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας και να διαδεχθεί τον Γκουστάβο Πογέτ.

Ο Σέρβος πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού φέρεται να συμφώνησε να καθίσει στον πάγκο της γαλανόλευκης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο 61χρονος αναλαμβάνει εθνική ομάδα, καθώς είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο του 2019 να αναλάβει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως η συμφωνία δεν προχώρησε λόγω του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιοβάνοβιτς έμεινε εκτός πάγκων τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό για να τον διαδεχθεί ο Φατίχ Τερίμ. Μέχρι τότε είχε κατακτήσει ένα κύπελλο από την πρώτη σεζόν. Την περσινή σεζόν με αυτόν στο τιμόνι το τριφύλλι διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

64e418feeea44c0e9f48d15139822f8a

Η πορεία του Γιοβάνοβιτς

Ο Γιοβάνοβιτς ξεκίνησε σε μικρή ηλικία στην τοπική ομάδα της Λόζνιτσας, ενώ η επαγγελματική του πορεία ξεκινά την σεζόν 1984-85 σαν ποδοσφαιριστής της Ραντ Βελιγραδίου όπου και αγωνίστηκε στο ανώτερο επίπεδο της τότε Γιουγκοσλαβίας.

Το 1989 παίρνει μεταγραφή στην ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης όπου έπαιξε για δέκα συναπτά έτη μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ξένους που αγωνίστηκαν στην ομάδα του Ηρακλή.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής το 2001 από τη Νίκη Βόλου και το 2002 αναλαμβάνει ως προπονητής της πρώην ομάδας του, του Ηρακλή.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει περάσει με μεγάλη επιτυχία από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ έχοντας κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και κύπελλα, αλλά και μια αξιοθαύμαστη πορεία στους “8” του Champions League τη σεζόν 2011/12.

Τίτλους έχει πανηγυρίσει και ως προπονητής της Αλ Νασρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιρατών. Πλην του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα έχει καθίσει στον πάγκο των Νίκης Βόλου, Ηρακλή, όπου έκανε δύο θητείες, αλλά και της Παναχαϊκής.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν εξ αρχής ο Νο 1 στόχος της επικείμενης νέας διοίκησης της ΕΠΟ.

557ceb8d15884670919bf15bb5115843

Κάνοντας τον ΠΑΟ ξανά εν δυνάμει πρωταθλητή

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και να πορευτεί με τον Φατίχ Τερίμ το 2023. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκατσε 2,5 χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε 113 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο απολογισμός του ήταν 64 νίκες, 22 ισοπαλίες και 27 ήττες. Με αυτόν στο τιμόνι, οι πράσινοι πανηγύρισαν την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson το 2022.

Ανέλαβε μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή σε μια εποχή που ο σύλλογος της Αθήνας δεν ήταν στα καλύτερα του.

Στην πρώτη χρόνια ο Γιοβάνοβιτς κατάφερε να δημιουργήσει μια αξιόμαχη ομάδα, η οποία πάλευε όλα τα παιχνίδια.

Οι “πράσινοι” απέκτησαν και πάλι προσωπικότητα, κέρδισαν τον σεβασμό των αντιπάλων και τερμάτισαν στην 4η θέση της βαθμολογίας.

Ταυτόχρονα κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας, κερδίζοντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ 1-0 στις 21 Μαίου του 2022.

Ωστόσο, ο σύλλογος της Αθήνας, παρά τη διαφορά των 8 βαθμών από τον δεύτερο και 12 από τον τρίτο κατάφερε να χάσει ένα πρωτάθλημα, την επόμενη χρονιά.

Οι απανωτές αποτυχίες μέσα στη Λεωφόρο, κόντρα σε Βόλο, ΠΑΟΚ, και ΑΕΚ στα πλέι οφ, στοίχισαν πολύ και συνέβαλαν στην απομάκρυνση του Γιοβάνοβιτς.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: