«Βόμβα» για την κλιματική αλλαγή: «Η Βουλιαγμένη θα γίνει νησί! Μόνο τότε κινδυνεύουν ΣΕΦ και Καραϊσκάκη…»

June 18, 2024

Έκρηξη για την κλιματική αλλαγή: Η Βουλιαγμένη απειλείται να γίνει νησί! Μόνο τότε αντιμετωπίζουν κίνδυνο ΣΕΦ και Καραϊσκάκη…

Βόμβα για την κλιματική αλλαγή: Η Βουλιαγμένη θα γίνει νησί! Μόνο τότε κινδυνεύουν ΣΕΦ και Καραϊσκάκη…

Διαφ.

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα παραχώρησε ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Πολυτεχνείο Κρήτης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τόνισε πως μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι θα έχει μπορεί να φτάσει 20 με 30 εκατοστά, με τη Βουλιαγμένη να είναι μία από τις περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν και να μετατραπούν σε νησί.

Καταρχάς, αυτό που θα χαθεί, ίσως και πιο άμεσα, η Βουλιαγμένη θα γίνει κάποια στιγμή νησί. Όπως πηγαίνει κανείς στη Βουλιαγμένη, ο ισθμός ο οποίος γεωλογικά λέγεται Τόμπολα, που πηγαίνεις από τον δρόμο και πηγαίνεις προς τη Βουλιαγμένη, στο μέλλον μπορεί να έχουμε ένα μικρό νησάκι ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

Μόνο στο χειρότερο σενάριο θα πλημμυρίσουν ΣΕΦ και Καραϊσκάκη

width=800

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν κινδυνεύει το Φαληρικό Δέλτα και γήπεδα, όπως το Ειρήνης και Φιλίας και το Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο ακαδημαϊκός εμφανίστηκε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας πως δεν θα πλημμυρίσουν.

Σε ό,τι αφορά την πλημμύρα του ΣΕΦ ή του Γεώργιος Καραϊσκάκης, αυτό θα γίνει μόνο εάν φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο και αυτό πλέον για τον 22ο αιώνα. Δεν βλέπω πως αυτό μπορεί να γίνει στον 21ο αιώνα είπε ακόμη ο κ. Συνολάκης.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, στην Κρήτη υπήρχε μια παραλία που λεγόταν Καλύβια, η οποία ήταν λίγο έξω από τα Χανιά και εξαφανίστηκε τελείως γιατί έγιναν τεράστιες αμμοληψίες τη δεκαετία του 50 για να χτιστεί το αεροδρόμιο της Σούδας, ενώ άλλες παραλίες που έχουν τεράστιο πρόβλημα είναι στον Πλατανιά στην Κρήτη που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάβρωσης.

Μάλιστα, στη Βουλή διάφοροι δήμοι έκαναν δηλώσεις ότι άνθρωποι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για γη η οποία τώρα πλέον είναι υποθαλάσσια. Δεν υπάρχει πλέον αλλά υπήρχε στα συμβόλαιά τους. Έχουν εξαφανιστεί πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις στα νησιά. Η παραλία, ας πούμε στον Πλατύ Γιαλό, στη Σίφνο, κινδυνεύει. Κάποια στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί συμπλήρωσε ο κ. Συνολάκης.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: