Αρχαιολόγοι βρίσκονται πιο κοντά να ανακαλύψουν το ακριβές δωμάτιο που έγινε ο Μυστικός Δείπνος

July 28, 2024

Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον εντοπισμό του ακριβούς δωματίου όπου πραγματοποιήθηκε το Μυστικό Δείπνο.

Αρχαιολόγοι βρίσκονται πιο κοντά να ανακαλύψουν το ακριβές δωμάτιο που έγινε ο Μυστικός Δείπνος

Διαφ.

Η τοποθεσία έχει καταγραφεί σε διάφορα έργα τέχνης που χρονολογούνται τουλάχιστον από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι πλησιάζουν στην αποκάλυψη του ακριβούς δωματίου όπου ο Ιησούς έφαγε τον Μυστικό Δείπνο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, 2.000 χρόνια αργότερα, οι αρχαιολόγοι διοχετεύουν τις προσπάθειές τους για να βρουν την ακριβή τοποθεσία του στην Ιερουσαλήμ. Πιστεύουν ότι η βιβλική συνάντηση έλαβε χώρα στο Άνω Δωμάτιο ενός διώροφου σπιτιού με τοίχους από ασβεστόλιθους και κόκκινη, κεκλιμένη στέγη που εξακολουθεί να υπάρχει στην πόλη.

Η τοποθεσία έχει καταγραφεί σε διάφορα έργα τέχνης που χρονολογούνται τουλάχιστον από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., οπότε και οι Xριστιανοί άρχισαν να επισκέπτονται για πρώτη φορά το δωμάτιο για να τιμήσουν τις τελευταίες στιγμές ελευθερίας του Χριστού πριν από τη σταύρωση.

Και χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να επισκέπτονται το Άνω Δωμάτιο κάθε χρόνο.
Το Άνω Δωμάτιο, γνωστό και ως Cenacle, ήταν αρχικά μια αίθουσα προσευχής που μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα από 120 άτομα. Το δωμάτιο περιγράφεται εν συντομία στο Ευαγγέλιο του Λουκά 22:11-13, όταν ο Ιησούς ζήτησε ένα μεγάλο, επιπλωμένο επάνω δωμάτιο όπου αυτός και οι μαθητές του θα μπορούσαν να φάνε το δείπνο του Πάσχα.

Το Cenacle βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ στο όρος Σιών, το οποίο βρίσκεται πάνω από τη νότια πύλη και κατασκευάστηκε με μεγάλες, διακλαδιζόμενες κολώνες που στήριζαν μια θολωτή οροφή και μια κεκλιμένη κόκκινη στέγη που υπάρχει μέχρι σήμερα.

Επειδή οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν αρχαιολογικές ανασκαφές, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν εάν το κτήριο υπήρχε κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου.

Ο χάρτης που βρέθηκε

Το 1884, ΕλληνοΟρθόδοξοι Χριστιανοί ανακάλυψαν αυτό που πιστεύεται ότι ήταν ο παλαιότερος χάρτης της Ιερουσαλήμ ενώ έχτιζαν μια νέα εκκλησία στη Μαντάμπα της Ιορδανίας. Ο χάρτης δημιουργήθηκε το 560 μ.Χ. ως αναπαράσταση των Αγίων Τόπων που δείχνει το Cardo Maximus (κεντρικός δρόμος) να εκτείνεται σε όλο το μεσαίο τμήμα και δύο ιερές κατασκευές στο νότιο άκρο (κάτω δεξιά πλευρά) που αναγνωρίστηκαν από τις κόκκινες στέγες τους.

Όλα τα τοπία περιγράφηκαν στα ελληνικά, συμπεριλαμβανομένων της Πύλης της Δαμασκού και της πλατείας στην αριστερή πλευρά, της νότιας πύλης της Γιάφα στο κάτω μέρος και της Βηθλεέμ στην άκρη δεξιά.

Αλλά μόλις το 2017 ο David Christian Clausen, επίκουρος λέκτορας Θρησκευτικών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, παρατήρησε κάτι ασυνήθιστο. Υπήρχε ένα κτίριο με την ίδια κόκκινη, κεκλιμένη στέγη με το Cenacle και ήταν στην ίδια τοποθεσία .

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να υποψιαστούν ότι το Άνω Δωμάτιο ήταν ο χώρος του Μυστικού Δείπνου, αλλά χρειάζονταν ακόμα περισσότερα στοιχεία, τα οποία εμφανίστηκαν σε ένα σχέδιο του έκτου αιώνα που ανακαλύφθηκε στην Ιταλία το 1846.

Το σχέδιο έδειχνε τον Ιησού να ταξιδεύει μέσα από τις νότιες πύλες της πόλης πάνω σε έναν γάιδαρο με φόντο το Cenacle.

Μια άλλη απεικόνιση του χώρου αποκαλύφθηκε το 1585 μ.Χ. μέσω ενός γλυπτού του τέταρτου αιώνα που έδειχνε τον Ιησού να στέκεται μπροστά στη Μαρία Μαγδαληνή αφού αναστήθηκε από τους νεκρούς, και ακριβώς πίσω από το σημείο που στεκόταν ήταν ένα κτήριο με την ίδια κεκλιμένη στέγη.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιησούς επέστρεψε στο Άνω Δωμάτιο μετά την Ανάστασή του, συνδέοντας την απεικόνιση του ίδιου και της Μαρίας Μαγδαληνής με τη Βιβλική ιστορία. Ωστόσο, ορισμένοι αρχαιολόγοι υποστήριξαν ότι το γλυπτό δείχνει τον Χριστό να στέκεται μπροστά σε μια άγνωστη γονατιστή γυναίκα που του ζητά να τη θεραπεύσει, αντί να αντιπροσωπεύει την Ανάστασή του.

Έλεγχοι με σύγχρονα μέσα

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) ξεκίνησε να τεστάρει τη θεωρία το 2019 χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ και προηγμένη φωτογραφική απεικόνιση για να αφαιρέσει όλες τις ενημερώσεις που έγιναν στο Cenacle όλα αυτά τα χρόνια και να αποκαλύψει πώς ήταν αρχικά κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου.

Ένιωθα σαν να ήμουν στο βιβλίο του Νταν Μπράουν, Ο Κώδικας Ντα Βίντσι, είπε τότε στο Fox News ο Amit Re’em, αρχαιολόγος στην περιοχή της Ιερουσαλήμ για την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA). Χρειαζόμασταν να αποκρυπτογραφήσουμε τα αρχαία σύμβολα.

Χαρτογράφησαν κάθε γωνιά του δωματίου για να δημιουργήσουν ακριβή μοντέλα του χώρου που αποκάλυψαν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στο Cenacle.

Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα έδειχναν ασαφή έργα τέχνης, όπως τα σύμβολα του Agnus Dei, ή Αμνό του Θεού και το Λιοντάρι του Ιούδα στην οροφή.

Το λιοντάρι ήταν το σύμβολο του βασιλιά Δαβίδ, είπε ο Ρέεμ στο Fox, εξηγώντας ότι σύμφωνα με τις αρχαίες γραφές, ο Ιησούς ήταν απόγονος του βασιλιά Δαβίδ.

Οι ερευνητές πρέπει ακόμη να διεξαγάγουν περισσότερες μελέτες, σύμφωνα με τον Re-em, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρχαιολογικά στοιχεία ότι το Cenacle ήταν ο τόπος του Μυστικού Δείπνου.

Η IAA είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο κακός φωτισμός του χώρου, οι ξεθωριασμένοι τοίχοι και οι συνεχείς ανακατασκευές τους εμπόδισαν να πραγματοποιήσουν περισσότερη έρευνα. Κατά καιρούς, όταν έχουμε την ευκαιρία, συνεχίζουμε να τεκμηριώνουμε άλλα μέρη του ιερού συγκροτήματος, είπε ο Re’em στο Fox.

Ελπίζω ότι ίσως, στο μέλλον, θα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια μικρής κλίμακας κλασική αρχαιολογική έρευνα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: