Λειψυδρία: Αντί για αφαλατώσεις, γεωτρήσεις – Λάθη δεκαετιών που συνεχίζονται

August 15, 2024

Αντί για γεωτρήσεις και αφαλατώσεις, η λύση είναι η λειψυδρία – Σφάλματα που επαναλαμβάνονται εδώ και δεκαετίες.

Λειψυδρία: Αντί για αφαλατώσεις, γεωτρήσεις – Λάθη δεκαετιών που συνεχίζονται

Διαφ.

Στις 6 Αυγούστου ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος υπέγραψε Πρόσκληση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με την οποία Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Σύνδεσμοι ύδρευσης αποχέτευσης, καλούνται να προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με 11,25 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει η Πρόσκληση με χρηματοδότηση κάθε δυνητικού δικαιούχου με 150.000 ευρώ:

– Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.

vrysi

– Υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.

Συνεχίζει, δηλαδή, ο ίδιο λάθος που κάνουν εδώ και δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις χρηματοδοτώντας γεωτρήσεις που έχουν, πλέον, εξαντληθεί και, εσχάτως, και μηχανήματα ιδιωτών που παρέχουν αφαλάτωση.

Να σημειωθεί ότι στο Αιγαίο λειτουργούν συνολικά 57 μονάδες αφαλάτωσης, ενώ στις Κυκλάδες το 51% του πληθυσμού πίνει νερό από αφαλατώσεις, δευτερευόντως από υπόγεια υδατικά συστήματα και ένα μικρό ποσοστό από επιφανειακές πηγές.

Την ίδια ώρα άλλες Μεσογειακές χώρες όπως το Ισραήλ, οι μονάδες αφαλάτωσης το 2026 θα καλύπτουν  το 100% της κατανάλωσης για την ύδρευση και τη βιομηχανία ενώ το 2030 το 100% των αστικών λυμάτων θα επαναχρησιμοποιείται στη γεωργία.

Το παράδειγμα του Ισραήλ επικαλείται και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΟΓΕΔΥ), τονίζοντας χαρακτηριστικά:  “Εάν πράγματι η Πολιτεία θέλει να κάνει μία μεγάλη και θεσμική παρέμβαση στην συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων και του νερού για ύδρευση, άρδευση και βιομηχανική χρήση και δεν επιθυμεί απλά να αναβαθμίσει και ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές, τότε θα μπορούσε να πάρει μαθήματα από το καλύτερο μοντέλο διαχείρισης που υπάρχει στην γειτονιά μας και είναι αυτό του Ισραήλ. Εκεί το νερό το σέβονται ως έναν εθνικό πόρο ζωής και βασικό στοιχείο της ύπαρξης του κράτους τους. Οι ιδιώτες εμπλέκονται μόνο στην αφαλάτωση στις παράκτιες περιοχές. Δεδομένου ότι οι αλλαγές του κλίματος μας οδηγούν όλο και πιο κοντά σε αυτό του Ισραήλ, καλούμε την κυβέρνηση να το αντιγράψει”, προσθέτει.

Όνειρο μακρινό η αφαλάτωση

Για την Ελλάδα αυτό φαντάζει όνειρο μακρινό. Μόλις πριν μερικές εβδομάδες το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι από το φθινόπωρο θα διατεθούν 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης για την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Μέσω της προκήρυξης θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Πηγή: aftodioikisi.gr


Πηγή

Διαβάστε επίσης: