Επιστήμονες έκαναν μία εκπληκτική ανακάλυψη για τις μπανάνες – Η νέα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

September 4, 2024

Μια εκπληκτική ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες σχετικά με τις μπανάνες – Η καινοτόμα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Επιστήμονες έκαναν μία εκπληκτική ανακάλυψη για τις μπανάνες – Η νέα τεχνολογία που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Διαφ.

Φανταστήκατε ποτέ ότι οι φλούδες από τις μπανάνες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν το σπίτι σας και να σας ντύσουν;

Μια πρωτοποριακή νέα τεχνολογία κάνει αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας πραγματικότητα και είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ακούγεται, σύμφωνα με το Interesting Engineering.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northumbria και οι συνεργάτες τους στο Πακιστάν έκαναν μια καταπληκτική ανακάλυψη δύο σε ένα: μετατρέπουν τα απόβλητα από μπανάνες σε οικολογικά υφάσματα και καθαρή ενέργεια.

Απόβλητα μπανάνας: Μια νέα πηγή ενέργειας και υφασμάτων

Μόνο στο Πακιστάν, η καλλιέργεια μπανάνας δημιουργεί έναν τεράστιο όγκο αποβλήτων, δηλαδή 80 εκατομμύρια τόνους γεωργικών αποβλήτων κάθε χρόνο. Αντί να σαπίζουν αυτά τα απόβλητα μπορούν με αυτή την νέα τεχνολογία να μετατραπούν σε θησαυρό.

Η διαδικασία λειτουργεί ως εξής: πρώτα, τα υπολείμματα μπανάνας μετατρέπονται σε υφαντικές ίνες. Στη συνέχεια, οποιοδήποτε υπόλοιπο απόβλητο αποκτά δεύτερη ζωή ως ανανεώσιμη ενέργεια. Εκμεταλλεύεται την μπανάνα με αυτόν τον τρόπο στο 100%.

ai

Οφέλη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους

Αυτό δεν είναι μόνο μια νίκη για το περιβάλλον. Είναι και μια νίκη για τους ανθρώπους.

Το έργο στοχεύει να παρέχει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στο μισό αγροτικό Πακιστάν, όπου πολλοί εξακολουθούν να βασίζονται σε βρώσιμα καύσιμα.

Φανταστείτε να αντικαταστήσετε τη βρώμικη ενέργεια με καθαρή ενέργεια που προέρχεται από μπανάνες. Ο Dr. Jibran Khaliq, ο εγκέφαλος πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, εξηγεί ότι η βιομηχανία υφαντουργίας του Πακιστάν υπήρξε σημαντική πηγή ρύπανσης. Ωστόσο τώρα, αλλάζουν τα δεδομένα σε αυτό που το Interesting Engineering αποκαλεί μια πρωτοποριακή διαδρομή.

Χρησιμοποιώντας τα απόβλητα μπανάνας, δημιουργούν βιώσιμα υφάσματα και καθαρή ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα τα βλαβερά αέρια και τη ρύπανση των υδάτων. Η διαδικασία παράγει ακόμη και βιολογικά λιπάσματα, βελτιώνοντας την υγεία του εδάφους και την παραγωγή τροφίμων.

banana

Πηγή φωτογραφίας: northumbria.ac.uk

Τεράστιος αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος αυτή της ανακάλυψης είναι τεράστιος. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα απόβλητα μπανάνας στο Πακιστάν θα μπορούσαν να παράγουν 57,488 εκατομμύρια κυβικά μέτρα συνθετικού αερίου (syngas), ένα βιώσιμο καύσιμο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι μεγάλη ποσότητα ενέργειας από μια απλή φλούδα μπανάνας.

SAFER: Το έργο που αλλάζει το μέλλον της ενέργειας

Αυτό δεν είναι απλώς όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα. Το έργο, που ονομάζεται SAFER (βελτίωση της πρόσβασης σε βιώσιμη ενέργεια στις αγροτικές περιοχές του Πακιστάν χρησιμοποιώντας απόβλητα τροφίμων και υφασμάτων ως ανανεώσιμο καύσιμο), έχει σοβαρή υποστήριξη. Έχει λάβει επιχορήγηση περίπου 396.000 δολαρίων από το Innovate UK για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο Dr. Muhammad Saghir, άλλος ένας σημαντικός παίκτης σε αυτή την επαναστατική τεχνολογία είναι ενθουσιασμένος για τη δυναμική του project. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση δεν θα μετατρέψει μόνο τα γεωργικά υποπροϊόντα σε βιώσιμα υφάσματα, αλλά και θα αναδείξει μια αξιοσημείωτη συνεργασία μεταξύ οικολογικά συνειδητών πρακτικών και τεχνολογικών εξελίξεων που οδηγούν στη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και την επίτευξη του στόχου του Ηνωμένου Βασιλείου για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λέει ο Muhammad Saghir.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ξεφλουδίσετε μια μπανάνα, θυμηθείτε ότι αυτή η ταπεινή φλούδα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ενεργειακά τα σπίτια και να ντύσει ανθρώπους στο -όχι και τόσο- μακρινό μέλλον.

Πηγή: FOXreport.gr


Πηγή

Διαβάστε επίσης: