Χρυσοχέρα η Τατιάνα Στεφανίδου μαγείρεψε ολομόναχη χοιρινό ψαρονέφρι με αποξηραμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα και σάλτσα κρασιού με αστεροειδή γλυκάνισο
Αγαπημένοι μου φίλοι,
Σήμερα έχω μια γλυκιά φθινοπωρινή διάθεση. Ο καιρός ψύχρανε επιτέλους, τα καλοκαιρινά μαζεύτηκαν από την ντουλάπα μου το περασμένο weekend και η διάθεση για μαγειρέματα άλλαξε. Τη θέση των ανάλαφρων, δροσερών καλοκαιρινών πιάτων άρχισαν να παίρνουν οι συνταγές με πιο γεμάτες γεύσεις.
Θα σας γράψω σήμερα μια αγαπημένη μου συνταγή γι’ αυτή την εποχή, που έφτιαξα προχθές. Είναι, όπως οι περισσότερες που προτιμώ, πανεύκολη, γρήγορη και light. Προσαρμόζω συνταγές που βρίσκω στο διαδίκτυο στα μέτρα μου, χωρίς πολλά λίπη, λάδια, σοταρίσματα, ζάχαρη και ό,τι άλλο είναι ανθυγιεινό.
Χοιρινό Ψαρονέφρι με Αποξηραμένα Δαμάσκηνα, Βερίκοκα και Σάλτσα Κρασιού με Αστεροειδή Γλυκάνισο.
Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι (σε 2-3 κομμάτια)
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 10 αποξηραμένα βερίκοκα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο (εγώ χρησιμοποιώ μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, για διαβητικούς)
- 1 κ.σ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο προαιρετικά για άρωμα
Εκτέλεση:
Προετοιμασία του κρέατος :
- Αλατοπιπερώνουμε το ψαρονέφρι, το χαράσσουμε και τοποθετούμε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα στις σχισμές που δημιουργήσαμε στην επιφάνεια του γι’ αυτό το σκοπό.
- Το βάζουμε σε ένα ταψάκι και το περιχύνουμε με πολύ λίγο λάδι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ένα καλό κομμάτι κρέας δεν χρειάζεται σοτάρισμα στο τηγάνι για να κλείσουν οι πόροι καθώς είναι ανθυγιεινό και βαραίνει το φαγητό.
Προετοιμασία της σάλτσας:
- Σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε τις μαρμελάδες (βερίκοκο και δαμάσκηνο) και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
- Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά.
Ψήσιμο στο φούρνο:
- Βάζουμε το ταψί με το κρέας στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει.
- Προσθέτουμε προαιρετικά λίγο φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 35 -40 λεπτά ( εξαρτάται από το κρέας) μέχρι το ψαρονέφρι να ψηθεί καλά αλλά να παραμείνει ζουμερό.
- Μετά από τα πρώτα 25 λεπτά ψησίματος ρίχνουμε πάνω στο κρέας δυο με τρεις κουταλιές της σούπας σάλτσα για να αποκτήσει ωραίο χρώμα και νοστιμιά.
Σερβίρισμα:
- Αφαιρούμε το ψαρονέφρι από το ταψί και το σερβίρουμε σε μια πιατέλα γαρνιρισμένο με ψητά λαχανικά στο φούρνο.
- Εγώ δεν το περιχύνω με τη σάλτσα. Την τοποθετώ σε ένα ξεχωριστό μπολάκι για να σερβίρει ο καθένας την ποσότητα που επιθυμεί.
- Tip για τα λαχανικά: Τα ψήνω αλατισμένα στο φούρνο πάνω στη λαδόκολλα και μετά για να νοστιμίσουν τα περιχύνω με λίγη σόγια, μπαλσάμικο, λαδάκι και τριμμένη φέτα.
Αγαπημένοι μου,
Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν τη συνταγή μου,
Τατιάνα