Ντε Γκρες: Ποια προνόμια αποκτά η τέως βασιλική οικογένεια
Το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας δεν συνιστά ειδική μεταχείριση προς την τέως βασιλική οικογένεια
Και το όνομα αυτών… «Ντε Γκρες». Στο δρόμο που χάραξε ο θείος Μιχαήλ. Ο πρώην πρίγκιπας της Ελλάδος, το μοναδικό μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας που είχε ελληνική ιθαγένεια και ζούσε στην Ελλάδα μέχρι τον θάνατο του πριν από λίγους μήνες, από το 2004 είχε επιλέξει αυτό το επίθετο και ήταν γνωστός ως ο Μιχαήλ Ντε Γκρες.
Χθες, υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο η διαπιστωτική πράξη ότι συντρέχουν οι λόγοι για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας της τέως βασιλικής οικογένειας, με την απόφαση να παίρνει το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα το πρωί χθες, η κατάθεση του αιτήματος 10 μελών της τέως βασιλικής οικογένειας στο Ληξιαρχείο Αθηνών. Με τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης), θα πρέπει να γραφτούν στο Μητρώο Πολιτών, κάτι που θα τους επιτρέψει να βγάλουν ελληνική ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο, καθώς μέχρι σήμερα είχαν δανέζικα.
Ποια μέλη ζητούν ελληνική ιθαγένεια
Το επίθετο Ντε Γκρες (της Ελλάδας δηλαδή) αιτήθηκαν να λάβουν τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (ο Παύλος, ο Νικόλαος, ο Φίλιππος, η Θεοδώρα και η Αλεξία) αλλά και τα παιδιά του Παύλου και της Αλεξίας.
«Κλείνει» η κυβέρνηση «το μάτι» στο… δεξιό ακροατήριο της;
Στις αιτιάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στο συντηρητικό ακροατήριο, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας δεν συνιστά χορήγηση ή απόδοση – ό,τι δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια ειδική μεταχείριση προς την τέως βασιλική οικογένεια – αλλά γίνεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας και ολοκληρώνεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα.
Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πρόκειται για τον νόμο 2215 του 1994, ο οποίος έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας σχετικά με το καθεστώς της αστικής κατάστασης του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄και των μελών της οικογένειας του.
Οι προϋποθέσεις για την τέως βασιλική οικογένεια
«Εδώ καταρχάς μιλάμε για μια ειδική διάταξη, η οποία δεν είναι προσωποπαγής» ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης, αναφέροντας τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος:
Α) Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ρητή διατύπωση από μέρους τους ότι αναγνωρίζουν την πολιτειακή κατάσταση που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα το 1974, που τερμάτισε τη βασιλεία στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, προαπαιτούμενο είναι να δηλώσουν σεβασμό στο Σύνταγμα και την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Β) Δεύτερον, απαιτείται από τα 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας που αιτούνται την αναγνώριση ελληνικής ιθαγένειας, να παραιτηθούν από τυχόν αξιώσεις ή διεκδικήσεις, που συνδέονται με το προηγούμενο πολιτειακό καθεστώς και τις ιδιότητές τους σε αυτό, από τους τίτλους ευγενείας δηλαδή.
Γ) Η τρίτη προϋπόθεση αφορά στην εγγραφής τους στο μητρώο πολιτών – ό,τι προβλέπει δηλαδή ο νόμος για όλους – την επιλογή επιθέτου και λοιπών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη δημοτολογική εγγραφή.
«Έχουμε ισχυρή Δημοκρατία»
«Έχουμε συμπληρώσει 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Έχουμε μια ισχυρή Δημοκρατία, ένα θωρακισμένο πολίτευμα και μπορεί η Δημοκρατία μας και το πολίτευμά μας να προστατέψει τον εαυτό της. Έχει τις δικλείδες, έχει τους νόμους έτσι ώστε να εφαρμόζονται νόμοι χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποψηφίους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και να προχωρήσουμε όλοι παρακάτω» σημείωσε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μπορεί να αμφισβητηθεί το «Ντε Γκρες»;
Πηγές με γνώση θεμάτων του Συντάγματος και του Διοικητικού Δικαίου, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο υπουργός Επικρατείας και πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, και ο Γεν, Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας, δηλώνουν ότι το επίθετο «Ντε Γκρες» (που στα γαλλικά σημαίνει «της Ελλάδας») δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τα Δικαστήρια αν και εφόσον προσφύγει κάποιος.
Επικαλούνται το παράδειγμα του πρώην πρίγκιπα Μιχαήλ που πήρε το επίθετο Ντε Γκρες. «Κανείς δεν είχε εγείρει ζήτημα και ως εκ τούτου θεωρείται δεδικασμένο. Μπορούν να διαλέξουν και επίθετο «βασιλιάς» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επικαλούμενοι το νόμο Βενιζέλου που δεν θέτει κανέναν περιορισμό.
Σύντομα με το νέο όνομα
Έτσι, όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου ο γιος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου να κυκλοφορεί με το νέο όνομα που πρακτικά σημαίνει… «Παύλος της Ελλάδας», όπως αντίστοιχα και τα υπόλοιπα εννέα μέλη που έχουν αιτηθεί αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας.
Σημειώνεται ότι η τέως βασιλική οικογένεια δεν είχε ποτέ επίθετο σε αντίθεση με άλλους Βασιλικούς οίκους όπως αυτός της Μεγάλης Βρετανίας.
Όσον αφορά στο επίθετο «Γλίξμπουργκ», η οικογένεια το έχει αποκηρύξει από χρόνια με το επιχείρημα ότι πρόκειται για τοπωνύμιο και όχι για επίθετο.
Δικαίωμα ακόμη και ίδρυσης κόμματος
Ποια προνόμια εξασφαλίζουν τα 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας όταν επίσημα θα πολιτογραφούν Έλληνες πολίτες;
Όπως σημειώνουν έγκριτοι Συνταγματολόγοι, αυτό που αλλάζει είναι ότι θα φέρουν Ελληνικά διαβατήρια, ενώ ως Έλληνες πολίτες θα έχουν όλα τα προνόμια που προβλέπει η Ελληνική Δημοκρατία, ακόμα και αυτό του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Μα άλλα λόγια, αν το επιθυμούν μπορούν να ιδρύσουν ακόμη και κόμμα.
Διαβάστε επίσης:
- Σήμερα μην κοιμηθείς Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 οι Ουρανοί είναι ανοιχτοί και
- ΕΟΦ: Ανακαλείται φάρμακο για τον θυρεοειδή – Ποιο είναι
- «Κιλά ολόκληρα αγοράζω, μην το χάσω!»: Το μεθυστικό άρωμα της Ελένης Μενεγάκη, το φορά εδώ & 25 χρόνια κι όλοι την ρωτάνε ποιο είναι