Αράχωβα: Γιατί δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Ποιοι παράγοντες επηρέασαν;
Σύμφωνα με την αστυνομία, το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο μποτιλιάρισμα στον δρόμο Αράχωβα – Λιβάδι, προκλήθηκε γιατί ηλεκτρικά οχήματα παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα και ακινητοποιήθηκαν.
Όπως έχει γράψει πολλές φορές το newsauto, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η πτώση της θερμοκρασίας, ή ιδιαίτερα αυξημένη θερμοκρασία, επηρεάζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σε σημείο ακόμα και ακινητοποίησης. Αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονται με την απόδοση της μπαταρίας και τις αυξημένες ανάγκες ενέργειας των οχημάτων.
Είναι σαφές λοιπόν πως οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων που προκάλεσαν το μεγάλο χριστουγεννιάτικο μποτιλιάρισμα, δεν είχαν επαρκή ενέργεια στις μπαταρίες τους, όχι γιατί αμέλησαν αλλά γιατί προορισμοί σαν την Αράχωβα, δεν έχουν υψηλής τάσης φορτιστές. Άλλωστε, τέτοιες καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οδηγοί στη βόρεια Ευρώπη, χώρες που οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά στο 50%. Έχουν όμως επαρκέστατο δίκτυο με φορτιστές μεγάλης τάσης.
Πιθανές αιτίες ακινητοποίησης στις χαμηλές θερμοκρασίες
- Πλήρης αποφόρτιση της μπαταρίας
Σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, η αυτονομία της μπαταρίας μειώνεται δραστικά. Αν δεν υπάρχει επαρκής φόρτιση ή αν η διαδρομή είναι μεγαλύτερη από την προσαρμοσμένη αυτονομία, το όχημα μπορεί να ακινητοποιηθεί πριν φτάσει στον προορισμό του. Σημειώστε πως η ανάγκη θέρμανσης της καμπίνας και των μπαταριών αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας, μειώνοντας την αυτονομία έως και 40%. - Αδυναμία ενεργοποίησης της μπαταρίας
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου λειτουργούν καλύτερα σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών. Αν η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά, μπορεί να αδυνατούν να παρέχουν την απαιτούμενη τάση για να ενεργοποιηθεί το όχημα. - “Πάγωμα” του συστήματος διαχείρισης ενέργειας
Το Battery Management System (BMS) είναι υπεύθυνο για την προστασία της μπαταρίας από φθορά. Σε ακραίο ψύχος, το σύστημα μπορεί να περιορίσει ή να μπλοκάρει την παροχή ενέργειας προς το όχημα για την αποφυγή βλαβών, αφήνοντας το αυτοκίνητο ακινητοποιημένο.
Εν κατακλείδι, η βασική αιτία που έμειναν τα τρία (σύμφωνα με πληροφορίες) ηλεκτρικά στη διαδρομή Αράχωβα – Λιβάδι, είναι ο μη σωστός υπολογισμός της αυτονομίας της μπαταρίας τους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Διαβάστε επίσης:
- Ουρά οι άντρες για την Ελληνίδα υπερκαλλονή – Ανέβασε νέες φωτογραφίες και είναι πιο πανέμορφη από ποτέ
- Δύσκολες ώρες για πασίγνωστη Ελληνίδα – Χώρισε και έβαλε τα κλάματα
- Τραγωδία την παραμονή των Χριστουγέννων – Ξεψύχησε βρέφος 12 μηνών