Η οικογένεια Σαράντη της Όλυμπος επενδύει στα έντομα – Η νέα αγορά μαμούθ ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα τα έξι παιδιά των αδελφών Δημήτρη (Τάκη) και Μιχάλη Σαράντη ίδρυσαν μια νέα εταιρεία, τη Nutribugs Α.Ε.
Η επωνυμία της νεοσύστατης επιχείρησης μπορεί να μην λέει τίποτα στους περισσότερους, ωστόσο για κάποιους, πιο μυημένους, αποκαλύπτει ένα πρωτοπόρο… βουητό. Το βουητό που κάνουν οι μύγες, οι γρύλοι, οι ακρίδες και άλλα έντομα που αξιοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά και τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη.
Καθώς φαίνεται η νέα γενιά της οικογένειας Σαράντη, που πλέον «τρέχει» τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία με φίρμες όπως Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα, βάζει ψηλά τον πήχη, βλέποντας προοπτικές όχι μόνο στα παραδοσιακά τρόφιμα, σαν τη φέτα και το χαλούμι, αλλά και στα λεγόμενα novel food (νέα τρόφιμα).
Το αντικείμενο της νέας εταιρείας της οικογένειας Σαράντη
Σκοπός της νέας εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ είναι η παραγωγή μη βρώσιμων προϊόντων προερχόμενων από ζώα αγροκτημάτων π.δ.κ.α. (σ.σ. που δεν κατονομάζονται αλλού), η παραγωγή βρώσιμων προϊόντων προερχόμενων από ζώα αγροκτημάτων π.δ.κ.α., καθώς και οι υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης στη γεωργική βιοτεχνολογία.
Όσον αφορά τη διοίκηση, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο γιός του Τάκη Σαράντη, ο Στέλιος, ενώ αναπληρωτές πρόεδροι είναι ο συνονόματος εξάδελφός του και η εξαδέλφη του Ζωή παιδιά του Μιχάλη Σαράντη, καθώς και ο αδελφός του Γιώργος Σαράντης. Στη θέση των μελών Δ.Σ. είναι τα δύο μικρότερα παιδιά η Μαρίνα, κόρη του Τάκη και ο Μιχάλης junior, γιος του Μιχάλη.
Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά δεν υπάρχει ΚΑΔ!
Αν και η Ελλάδα σε σχέση με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμη και την Πολωνία βρίσκεται αρκετά πίσω όσον αφορά την εντατική και αυτοματοποιημένη εκτροφή εντόμων κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών, το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν απουσιάζει, αντίθετα είναι αυξημένο, όπως λένε παράγοντες της αγοράς.
Ωστόσο και παρ’ ότι έχουν υιοθετηθεί οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες, προβλήματα όπως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις εκτροφής εντόμων, αλλά ούτε και ο σχετικός ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) προκειμένου αυτά τα έντομα να διακινηθούν, βάζουν φρένο στις όποιες προσπάθειες.
Προς την κατεύθυνση της θέσπισης του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου για την εκτροφή εντόμων για τη διατροφή των ζώων οι συζητήσεις μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες οδεύουν προς ολοκλήρωση.
Ας σημειωθεί ότι η εναλλακτική εκτροφή ζώων με έντομα ή/και με εντομάλευρα δεν είναι κάτι νέο στο χώρο της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας.
Ήδη από το 2017 η Κομισιόν έχει εγκρίνει τη χρήση εντομοπρωτεΐνης στις ιχθυοτροφές, ενώ τον Αύγουστο του 2021 έδωσε το πράσινο φως στη χρήση της ως τροφής για πουλερικά και χοίρους όχι όμως για τα μηρυκαστικά.
Τα έντομα που επιτρέπονται να χρησιμοποιηθούν στις ζωοτροφές είναι η μαύρη μύγα των απορριμμάτων Hermetia illucens, η κοινή οικιακή μύγα Musca domestica, το μεγάλο σκαθάρι των αλεύρων Tenebrio molitor, το μικρό σκαθάρι των αλεύρων Alphitobius diaperinus, ο οικοδίαιτος γρύλλος Acheta domesticus, ο στικτός μαύρος γρύλλος Gryllodes sigillatus, ο αγροδίαιτος γρύλλος Gryllus assimilis, ένα είδος ακρίδας, η Locusta migratoria, καθώς και ο μεταξοσκώληκας Βombyx mori.
Όσον αφορά την ανθρώπινη βρώση η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει έγκριση για τέσσερα είδη εντόμων: το Tenebrio molitor, το Alphitobius diaperinus, το Acheta domesticus και το Locusta migratoria, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε ως εντομάλευρα είτε ολόκληρα είτε μέρη αυτών.
Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ
Οι θιασώτες της βιομηχανικής εκτροφής εντόμων ως ζωοτροφής υποστηρίζουν ότι είναι ο κρίκος που λείπει στην κυκλική οικονομία, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παράγονται τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης με λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση π.χ. με τη σόγια και το ιχθυάλευρο. Κι αυτό γιατί απαιτείται ελάχιστος χώρος και ελάχιστη κατανάλωση νερού και τροφής, ενώ τα παραπροϊόντα της εκτροφής των εντόμων μπορούν να γίνουν λίπασμα.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι με βάση τα στοιχεία από τη Διεθνή Πλατφόρμα Εντόμων για Τροφή και Ζωοτροφή (IPIFF) έχει ήδη επενδυθεί 1,5 δισ. ευρώ από εταιρείες μέλη της, ενώ 30.000 άμεσες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2030.
Τρώνε έντομα οι Ευρωπαίοι;
Πάντως γενικά τα έντομα ως «νέο τρόφιμο» δεν έχουν κερδίσει τον ουρανίσκο των Ευρωπαίων αν και πολλοί γνωρίζουν τα πιθανά οφέλη (διατροφική αξία και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος παραγωγής).
Οι Ούγγροι καταναλωτές είναι πολύ πιο αρνητικοί την κατανάλωση εντόμων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ την ίδια στάση τηρούν και οι Ρουμάνοι. Οι Ιταλοί έχουν χαμηλότερη αποδοχή των προϊόντων εναλλακτικής πρωτεΐνης που βασίζονται σε έντομα συγκριτικά με τους καταναλωτές στο Βέλγιο ή στη Δανία. Αντίθετα η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα που επέτρεψε την πώληση εντόμων ως διατροφικά προϊόντα.
Ωστόσο από την έρευνα που διεξήχθη από τη Διεθνή Πλατφόρμα Εντόμων για Τροφή και Ζωοτροφή, τα συμπληρώματα διατροφής που καταναλώνουν όσοι αθλούνται συγκαταλέγονται στα πιο ελκυστικά προϊόντα τροφίμων εμπλουτισμένα με έντομα, με το 71% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι θα τα επέλεγε.
Κι ο λόγος είναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα (71%) σε σχέση με τις υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης που περιέχουν (29%). Οι άνδρες που ασκούνται τακτικά (76%) είναι πιο πιθανό να ενσωματώσουν προϊόντα τροφίμων με συστατικά εντόμων στη διατροφή τους σε σύγκριση με τις γυναίκες (65%) της ίδιας ομάδας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πλειονότητα (πάνω από 70%) των συμμετεχόντων σε όλες τις χώρες που δοκίμασαν προϊόντα τροφίμων με συστατικά εντόμων αξιολόγησε τη γεύση τους ως «καλή» ή «πολύ καλή», με τους Βέλγους να δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία, ακολουθούμενοι από τους Γάλλους. Ο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή τροφίμων εμπλουτισμένων με έντομα είναι η γεύση, με το 71% των συμμετεχόντων να το επιβεβαιώνουν, ενώ τα οφέλη για την υγεία έρχονται στη δεύτερη θέση (47%), ακολουθούμενα στενά από την τιμή (45%).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.000 ατόμων από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Πολωνία και Βέλγιο.
Τι συμβαίνει με τους Έλληνες
Όσον αφορά τους Έλληνες, ακόμη και η γενιά Ζ, που θεωρείται ως η πιο ευεπίφορη στο «νέο», στην πλειονότητά της διστάζει να ασχοληθεί με την εντομοφαγία.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε –μεταξύ άλλων- η μελέτη των Καμενίδου, Μάμαλη, Γκίτσα, Μυλωνά, Σταυριανέα: Είναι η γενιά z έτοιμη να ασχοληθεί με την εντομοφαγία; όπου αποκαλύπτεται ότι οι Έλληνες Gen Zers σε ποσοστό 70,9% θεωρεί απίθανο ή εντελώς απίθανο να φάει έντομα.
Η αηδία, οι εξωγενείς και ενδογενείς ενδείξεις και οι αρνητικές στάσεις αποτελούν γι’ αυτούς τα κύρια εμπόδια στην ενασχόληση με την εντομοφαγία.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η αγορά βρώσιμων εντόμων προβλέπεται να φτάσει τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2033, με CAGR 28,6% κατά την περίοδο πρόβλεψης 2024 έως 2033, ενώ όσον αφορά τον όγκο αναμένεται να φτάσει τους 4,7 εκατομμύρια τόνους, με CAGR 36,3%, σύμφωνα με έρευνα της ResearchAndMarkets.
ot.gr
Διαβάστε επίσης:
- Σάλος με την γκάφα της ΕΡΤ στο ρούχο της Μιμής Ντενίση
- Πέθανε ο Γιώργος Μπιστικέας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Καλαμάτας
- Νίκος Ψαρράς: «Αποχαιρέτησα τη μάνα μου πριν από έναν μήνα και πολλές φορές αναρωτιέμαι αν είναι δίπλα μου»