Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά, καθώς απανωτοί σεισμοί σημειώνονται μέχρι και αυτή την ώρα.
Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ στις 08:48, λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα δόνηση ακόμα πιο ισχυρή μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί άλλοι 11 σεισμοί μέσα σε λίγη ώρα στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 08:48 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,5 χιλιόμετρα.
Η νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 09:22 το πρωί της Κυριακής, είχε επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,6 χιλιόμετρα.
Από το πρωί της Κυριακής έχουν γίνει δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ο μεγαλύτερος ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 7:29.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 1003, ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, δήλωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στη Σαντορίνη είναι προληπτικά και έχουν στόχο να περιορίσουν τα φαινόμενα πανικού σε κλειστούς χώρους με μεγάλο πληθυσμό, όπως στα σχολεία.
«Δεν θα υπάρχουν μέτρα εσαεί στη Σαντορίνη. Αν μπούμε σε φάση ύφεσης θα αρθούν» τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η έντονη σεισμική ακολουθία δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Πρόκειται για δυο ανεξάρτητα φαινόμενα. Οι σεισμοί από την παραμόρφωση μέσα στην καλντέρα δεν έχουν μεγάλα μεγέθη, εξήγησε.