Σταματήστε να τρώτε αμέσως αυτά τα 6 τρόφιμα που χειροτερεύουν τον θυρεοειδή
Ο θυρεοειδής σας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, των επιπέδων ενέργειας και της συνολικής ορμονικής ισορροπίας. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς – ειδικά εάν αντιμετωπίζετε ήδη υποθυρεοειδισμό, νόσο του Χασιμότο ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τον θυρεοειδή.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε 6 κοινές τροφές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του θυρεοειδούς σας και πώς να προσαρμόσετε τη διατροφή σας για καλύτερη ορμονική ισορροπία.
1. Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια
Συμβουλή: Εάν παίρνετε λεβοθυροξίνη, αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων σόγιας εντός 3-4 ωρών από τη λήψη του φαρμάκου σας.
Παραδείγματα: Γάλα σόγιας, τοφού, τέμπε, ενταμάμε, μίσο
2. Ωμά σταυρανθή λαχανικά
Ενώ λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο είναι θρεπτικά, η κατανάλωσή τους ωμά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Περιέχουν βρογχογόνα, ενώσεις που μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση ιωδίου—απαραίτητες για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Συμβουλή: Το μαγείρεμα των σταυρανθών λαχανικών μειώνει τις βρογχογόνες επιδράσεις τους. Συνιστάται το μαγείρεμα στον ατμό ή το σοτάρισμα.
Παραδείγματα: Ωμό λάχανο, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών.
3. Γλουτένη
Για άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες του θυρεοειδούς όπως το Hashimoto, η γλουτένη μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για φλεγμονές και εξάρσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να βλάψει την επένδυση του εντέρου, επηρεάζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.
Συμβουλή: Σκεφτείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη εάν αντιμετωπίζετε επίμονη κόπωση, πεπτικά προβλήματα ή έχετε διαγνωστεί με Hashimoto.
Παραδείγματα: Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, επεξεργασμένη βρώμη.
4. Επεξεργασμένη Ζάχαρη
Η περίσσεια ζάχαρης προκαλεί φλεγμονή, αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως αύξηση βάρους, εναλλαγές της διάθεσης και ομίχλη του εγκεφάλου.
Συμβουλή: Αντικαταστήστε τη ραφιναρισμένη ζάχαρη με φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι (με μέτρο) ή φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Παραδείγματα: Καραμέλες, αρτοσκευάσματα, ζαχαρούχα ποτά, συσκευασμένα επιδόρπια.
5. Επεξεργασμένα και πλούσια σε νάτριο τρόφιμα
Τα άτομα με υπολειτουργικό θυρεοειδή είναι πιο επιρρεπή σε υψηλή αρτηριακή πίεση και κατακράτηση νερού. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά φορτωμένα με νάτριο, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα και να καταπονήσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Συμβουλή: Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο όποτε είναι δυνατόν.
Παραδείγματα: στιγμιαία νουντλς, σούπες σε κονσέρβες, αλλαντικά, κατεψυγμένα γεύματα.
6. Καφές (πολύ σύντομα μετά από φαρμακευτική αγωγή)
Η κατανάλωση καφέ πολύ σύντομα μετά τη λήψη φαρμάκων για τον θυρεοειδή μπορεί να μειώσει την απορρόφησή του έως και 60%, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του και επιβραδύνοντας την ανάρρωση.
Συμβουλή: Περιμένετε τουλάχιστον 30 έως 60 λεπτά μετά τη λήψη λεβοθυροξίνης πριν πιείτε τον πρωινό σας καφέ.
Παραδείγματα: Espresso, cold brew, cappuccino, στιγμιαίος καφές.
Τροφές που υποστηρίζουν την υγεία του θυρεοειδούς
Για να διατηρήσετε τον θυρεοειδή σας σε καλύτερη λειτουργία, συμπεριλάβετε αυτά στη διατροφή σας:
Λιπαρά ψάρια (πλούσια σε ωμέγα-3 και ιώδιο): σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί
Αυγά (καλή πηγή σεληνίου και πρωτεΐνης)
Ξηροί καρποί και σπόροι: σπόροι κολοκύθας, ξηροί καρποί Βραζιλίας, λιναρόσποροι
Φύκια (πλούσια σε ιώδιο – καταναλώστε με μέτρο)
Φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά: βατόμουρα, μήλα, ακτινίδιο
Τελικές Σκέψεις
Η διατροφή σας παίζει ισχυρό ρόλο στην υποστήριξη (ή παρεμπόδιση) της υγείας του θυρεοειδούς σας. Ελαχιστοποιώντας αυτές τις 6 τροφές που διαταράσσουν τον θυρεοειδή και εστιάζοντας σε μια προσέγγιση πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πλήρη διατροφή, μπορείτε να κάνετε ένα μεγάλο βήμα προς την ισορροπία των ορμονών και την καλύτερη ευεξία.
Εάν έχετε ανησυχίες για τον θυρεοειδή, συμβουλευτείτε πάντα έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν κάνετε σημαντικές διατροφικές αλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
- Άρης Πορτοσάλτε για Λακαφώση και Τέμπη: «Έχουμε την αποκάλυψη όλης της εκστρατείας ψεύδους»
- Οι σεισμοί παραμορφώσαν τη Σαντορίνη – Τι κατέγραψαν οι δορυφόροι
- Δεν οδηγούσε το super car στην Συγγρού με 291 χιλιόμετρα ο Ανδρέας Μάνεσης